Cross in Otegem, daags na Belgisch kampioenschap, gaat niet door

Begin dit jaar won Mathieu Van Der Poel nog de Weversmisdagcross in Otegem, toen nog mogelijk met talrijk aanwezig publiek. © belga
Redactie KW

Er komt op maandag 11 januari 2021 geen 53ste editie van de Weversmisdagcross in Otegem. De veldrit, ook wel de herkansing van het Belgisch kampioenschap genoemd omdat die steevast plaats heeft daags na de titelstrijd, zwicht voor het coronavirus en de bijhorende maatregelen. De organisatoren slaan een jaartje over en hopen in 2022 er weer te staan daags na het BK.

“Er zijn meerdere redenen waarom we beslisten onze veldrit te annuleren. Wij kunnen onder andere de veiligheid van onze medewerkers niet garanderen. Tijdens de opbouw is het onmogelijk met afstand van elkaar het parcours op te bouwen.”

“Ik wil het als voorzitter van het organiserende comité niet op mijn geweten hebben dat één van onze mensen tijdens het opbouwen van het parcours besmet geraakt met het coronavirus. Bovendien kunnen we ook geen sponsors meer bezoeken. De vooruitzichten zijn zeer slecht. We kiezen daarom de vlucht vooruit en annuleren, met zeer veel spijt in ons hart, nu reeds onze veldrit”, geeft voorzitter Benny Lavaert mee.

Financiële impact

Een cyclo-cross organiseren zonder publiek heeft natuurlijk ook financiële consequenties.

“Ook dat was een reden waarom we een kruis trekken over onze organisatie. In Otegem heerst altijd een speciale typische sfeer op de cross. Zonder publiek is de sfeer totaal zoek. Je kan als organisator met de huidige coronamaatregelen de sponsors voor hun inspanningen niets teruggeven. We vreesden dan ook een financieel debacle.”

“We hopen er in 2022 opnieuw te staan en willen dan ook wel met nog iets speciaals uitpakken. Daar zijn we nog mee bezig. Eerst gaan we deze domper verwerken. Het zal stil zijn op 11 januari 2021 op ‘Weversmisdag’ in Otegem. Het is pas voor de tweede keer in de rijke geschiedenis van onze cross dat we noodgedwongen moeten annuleren. Een eerste keer was dat door extreme weersomstandigheden”, aldus Lavaert.

Begin dit jaar ging de zege in Otegem naar Mathieu van der Poel. Het was de vijfde keer op rij dat de Nederlander er zegevierde. Hij liet respectievelijk Tim Merlier en Gianni Vermeersch achter zich na een solo die hij opzette net over half cross.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier