Corona stuurt debuut van junior Jules Vermandele in de war

Jules Vermandele (links). © foto Martine Verfaillie
Redactie KW

Door de coronacrisis stond Jules Vermandele in zijn debuutseizoen slechts drie keer aan de start van een wedstrijd. De 16-jarige junior uit Slijpe had het uiteraard niet onder de markt. “Mijn conditie is op dit moment niet super, maar ook niet slecht.”

Het was de bedoeling dat Jules Vermandele dit voorjaar voor het eerst zou proeven van het peloton, maar de coronapauze gooide roet in het eten. Een triatlon op school deed hem de stap naar de koers zetten. “Naar aanleiding van die triatlon in april 2019 met het college van Diksmuide – tegenwoordig heet dat ‘t Saam – heb ik een koersfiets gekocht. Met schoolvrienden ben ik daarna ook recreatief blijven rijden. Ik heb trouwens altijd graag gefietst.” Na vier jaar judo en een passie voor zeilen stapte Jules dit jaar dus in een nieuw avontuur. “Ik vond het ook altijd chic om het op televisie te zien, vooral de sprinters en de klassieke types dan. Daar heb ik zelf ook het meest aanleg voor, denk ik.”

De renner van KVC Noordzeemeeuw profiteerde dan maar van het gebrek aan wedstrijden om extra trainingskilometers te malen. “Tijdens de lockdown moesten we niet naar school, dus had ik iets meer tijd om te gaan rijden. In mei reed ik plots op een lager niveau. Misschien was ik overtraind? Ik heb dan maar een week niet gefietst, waarna het weer beter ging.” Op de eerste dag van de herstart van het seizoen maakte de Slijpenaar zijn debuut in Dikkebus. “Daar valt niet veel over te vertellen. Na een halve kilometer had ik al materiaalpech en was mijn koers al gedaan.”

Heel wat koersen waren snel volzet, waardoor Vermandele enkel in Lichtervelde en Oostrozebeke aan de bak kwam. “Dat is natuurlijk jammer in een eerste seizoen. In Oostrozebeke ging het niet goed, want na vier toeren moest ik eruit. Mijn skills moeten nog verbeteren. In de bochten probeerde ik op te schuiven, maar door ze zo kort te nemen, verlies ik veel snelheid. Ik had natuurlijk niet verwacht om direct mee te kunnen. Mijn doel voor volgend seizoen is om daar wel in te slagen en mijn koersen uit te rijden. Later op het seizoen hoop ik wat meer vooraan te eindigen.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier