Corona kortte ook de carrière van heel wat profs (een beetje) in
“Dit seizoen duurde welgeteld drie maanden en acht dagen. Als jou dan halfweg iets overkomt, schiet er niet veel over.” Tom Boonen verwoordde het deze week perfect in Het Laatste Nieuws. Hij had het over Tim Wellens, maar het had evengoed op heel wat andere renners kunnen slaan.
Yves Lampaert bijvoorbeeld. Die brak zijn sleutelbeen bij een val in Milaan-Turijn en hervatte pas zes weken later de competitie. Dat hij nog een fantastische oktobermaand neerzette, zegt vooral veel over Yves zelf. Daags voor Parijs-Roubaix 2021 viert hij straks zijn 30ste verjaardag. Zou het?
Het minste wat we kunnen zeggen, is dat velen dit coronajaar minder goed doorsparteld hebben. Om welke reden dan ook: een val, blessureleed, te weinig koersritme door de strenge coronamaatregelen binnen de eigen ploeg, teams die door corona in financiële nood verkeerden, gebrek aan startrecht in UCI-wedstrijden… Het was een vreemd wielerjaar en dat blijkt ook uit het prijzengeld dat onze West-Vlaamse profs bijeen reden. Sep Vanmarcke: 1.050 euro. Jens Debusschere: 525 euro. Jelle Wallays: 490 euro. Julien Vermote: 240 euro. Serge Pauwels: 190 euro. Of bekijk het aantal competitiedagen: gemiddeld 31,9 per West-Vlaamse prof, terwijl dat in 2019 nog 65,5 was. Wallays kwam aan 19 koersdagen: nooit eerder meegemaakt.
Het was een vreemd jaar en dat blijkt ook uit het prijzengeld dat onze West-Vlaams profs bijeen reden
Corona kortte de carrière van heel wat profrenners in. Een beetje voor sommigen, veel voor anderen. Nikolas Maes (34) zou ook in 2021 en 2022 nog wegkapitein (bij Lotto-Soudal) geweest zijn. Serge Pauwels (36) wilde op 23 februari geen afscheid nemen met een 21ste plaats in de eindstand van de Tour des Alpes Maritimes et du Var. Julien Vermote (31) reed in de Tour van 2017 nog 1.000 kilometer op kop voor Marcel Kittel en moet nu vooral hopen dat een ploeg niet naar de voorbije drie jaar kijkt, maar hem op basis van het verleden nog een kans geeft. Jelle Wallays (31) won met Dwars door Vlaanderen, twee keer Parijs-Tours en een rit in de Vuelta al heel wat mooie koersen, maar moest nu bedelen voor een contract van een seizoen bij Cofidis, aan 30 procent van zijn vorig loon. En de kans is best wel reëel dat Guillaume Van Keirsbulck (29) met zijn 16de plek in Brugge-De Panne zijn carrière heeft afgesloten. Ook dat leek in pre-coronatijden haast ondenkbaar. Zeg nu zelf: wie had dit begin maart voorspeld?
Reageer? tom.vandenbussche@kw.be p>
Profwielrennen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier