City Sport beloont ‘klakkedragers’ van de koers: “De pet is weer in de mode”

(foto JM)
Redactie KW

Ter gelegenheid van het kampioenschap van Vlaanderen werd er voor het eerst gezocht naar de man met de mooiste en origineelste klakke of pet. Een idee van Donald Debel waaraan de lokale perskring én pettenfabrikant City Sport graag meewerkten.

“Er was een tijd dat op de koers geen man te zien was zonder klakke”, vertelt Donald Debel. “En de auto van City Sport, getooid met de grote pet, was er altijd bij als er gekoerst werd. Wat Waregem Koers is voor de dames met de hoed, moet Koolskamp Koers worden voor de heren met de pet. Dankzij City Sport zijn wij trouwens de pettengemeente van Vlaanderen.”

Belleman

De Ardooise perskring en City Sport zetten zich mee achter het initiatief. “Met de Benelux Tour en de pronostiek hebben we reeds een initiatief in Ardooie. Graag hadden we ook iets gedaan in Koolskamp. En toen Donald ons hierover aansprak konden we niet weigeren. Als belleman is hij voor de Ardooise pers een uitstekende informant en als er eens een foutje in een krant staat, dan gebruiken we hem als pispaal”, grapt Jan Maeseele, voorzitter van de perskring. Vier jaar geleden won City Sport ook de Ardooise persprijs en met deze verkiezing van de klakke van de Koers kon deze ambassadeur voor de gemeente extra in de kijker komen.

Tot in Rusland

“De koers is ons altijd dierbaar geweest. Ons wagentje met de grote pet heeft vele kilometers in de karavaan meegereden. We namen ooit eens deel aan de Ronde van Frankrijk. We hadden een karrenvracht gadgets laten aanmaken om uit te delen. Van zodra we het raampje openden waren er grijpgrage handen die in de loos grabbelden”, herinnert Tom Declercq zich.

Tom Declercq is de huidige zaakvoerder van wat het oudste bedrijf van de gemeente is. Ze zijn er aan de vierde generatie toe. City Sport maak wekelijks honderden petten en leveren die in meer dan tien landen.

“We hebben zelfs een winkel in het Russische Sint-Petersburg, waar ze zot zijn van de Ardooise petten. De pet is overigens weer in de mode. De moderne man is pas helemaal gekleed als hij gekleed is van kop tot teen en daar hoort een trendy pet bij.” Bij elke wedstrijd zijn er winnaars. Drie klakkedragers, verkozen door juryvoorzitter Debel, mochten zopas aanschuiven in de fabriek van City Sport om er een modieuze pet te kiezen. Stijn Louage, Marc Muylaert en Piet Vandenberge wonen alle drie in Koolskamp en lopen voortaan helemaal gekleed rond als ambassadeurs van de klakke. En we mogen het verklappen: het waren de dames die de keuze bepaalden.

(JM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.