Citadel van Namen brak Yentl Bekaert

Yentl Bekaert kon door omstandigheden zijn knap debuutseizoen als belofte niet bevestigen. (doto Belga) © BELGA
Redactie KW

Yentl Bekaert droomde halfweg december nog luidop van een top tien in zijn eerste kampioenschap van België veldrijden bij de beloften. Een kleine maand later moest hij in Kruibeke genoegen nemen met een schamele 30ste plaats op bijna acht minuten van de triomferende Limburg Timo Kielich.

Tekst en uitleg lagen voor de hand: Yentl was twee dagen voor Kerstmis in de Citadelcross in Namen lelijk uitgeschoven op een schuine kant en pardoes op een knie neergekomen. Het gewricht hield er een diepe snijwonde aan over die maar traag dichtte en de tweede helft van zijn mooi begonnen winter op de … helling zette.

“Als het mij toch moest overkomen, was het beter nu dan over pakweg twee jaar, wanneer ik misschien een favoriet was voor het BK met een WK-selectie als ultieme beloning”, geeft Yentl het nare voorval een positieve plaats.

Het BK was vijftien dagen, waarvan tien volledig immobiel, later zijn heroptreden. ‘s Anderendaags werd hij 17de in Otegem, vorig weekend pas 28ste in de Kasteelcross van Zonnebeke.

Toch nog iets laten zien

“De rek is er meer dan wat uit”, geeft Yentl ootmoedig toe. “Behalve een achterstand aan competitieritme mankeert mij eigenlijk niets tenzij een goed gevoel. Het zit mij dus meer tussen de oren dan in de benen. Ik hoop dat mijn algemeen goed gevoel alsnog een beetje terugkeert, zodat ik nog iets kan tonen tijdens de laatste veldritten: Maldegem, Lille, Hoogstraten, Middelkerke en Hulst, om met een goed gevoel aan een nieuw seizoen te beginnen.”

First things first: tijdens het weekend zal hij een gepassioneerde toeschouwer zijn van de wereldkampioenschappen in het Deense en allicht ondergesneeuwde Bogense, in afwachting van zijn eigen deelname aan een regenboogcross de twee komende winters. Yentl wordt er immers pas 19 op 18 juli, zodat hem nog twee kansen resten als belofte.

Voor Nieuwjaar nam het gevoel toe dat in deze discipline een mooie toekomst voor mij is weggelegd

Vanuit zijn affiniteit met zijn landgenoten vreest Yentl dat Mathieu van der Poel het bij de contractrenners (logisch) haalt van Wout Van Aert, hoopt hij dat Eli Iserbyt zijn hattrick bij de beloften volmaakt en dat junior Jelle Vermoote in de top tien eindigt.

Yentl betekent aardig, beleefd en dat is hij dus voor zijn medemens, inzonderheid zijn concullega’s in de sport.

Zijn zware Naamse beproeving genereerde bij Yentl geen bittere afkeer van het veldrijden. Waarom zou het? Meestal was hij één van de benjamins die niettemin derde werd in de Hotondcross van Ronse, 20ste in de WB-manche in Bern (Zwitserland), twaalfde in de Koppenbergcross van Ronse, eerste in de Poelbergcross van Tielt, vijfde in de WB-manche van Koksijde, derde in de Druivencross van Koksijde en elfde in de Scheldcross van Antwerpen. “Voor Nieuwjaar zwengelde week na week het zalige gevoel aan dat mij in deze discipline een mooie toekomst is weggelegd”, evalueert de Passendalenaar. “Ja, ik kan het weliswaar ook op de weg maar daarin kan ik mij, behalve in het tijdrijden en in de rittenkoersen, veel minder vinden.”

Sterke wegrenner

Het één hoeft het ander niet volledig uit te sluiten. Vanaf de tweede helft. Van mei zal Yentl met Telenet-Fidea een mooi programma op de weg afwerken, een copy paste van dat van 2018 met naast een aantal eendagswedstrijden ook rittenkoersen als de Ronde van Luik en Wallonië. Meer moet dat niet zijn om in optimale omstandigheden zijn derde campagne als belofte in het veld aan te vatten.