Ciske Aneca wil voor eigen volk de provinciale titel veroveren

In mei won Ciske Aneca (rechts) de wedstrijd in Tielt voor Gill Meheus, zijn ploegmaat bij Tops Antiek-Glascentra-Harelbeeks Cycling Team. Twee dagen later won Aneca ook in Lovendegem. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het zag er lang niet zo naar uit, maar onze elite zonder contract krijgen dan toch hun provinciaal kampioenschap. Woensdagavond 4 juli weten we wie de opvolger wordt van Jens Vandenbogaerde en een jaar lang met de blauw-gele strepen op zijn trui mag rondrijden. Een renner zal in Ruddervoorde alvast dubbel gemotiveerd zijn: thuisrijder Ciske Aneca. De 23-jarige Ruddervoordenaar wil er komaf maken met zijn traditie van twee zeges per seizoen.

Al sinds de bekendmaking staat het provinciaal kampioenschap voor elite zonder contract met stip genoteerd in de agenda van Ciske Aneca. De 23-jarige hardrijder zou maar wat graag met de provinciale trui gaan lopen in zijn Ruddervoorde. Hoe het met de conditie gesteld is, is nog af te wachten, maar aan motivatie zal het alvast niet ontbreken.

“Ik reed al veel PK’s in Ruddervoorde, maar kon er nog maar ééntje winnen. Dat was bij de aspiranten, geloof ik. Veel te lang geleden dus”

“Mijn seizoensbegin was niet wat ik ervan verwacht had”, bekent Ciske Aneca. “Ik heb vorig jaar veel wedstrijden tussen de profs afgewerkt en dacht dat ik daardoor wel een streepje voor zou hebben in de kermiskoersen, maar dat bleek niet het geval te zijn. Geleidelijk aan begon de vorm wel te komen en midden mei kon ik zelfs twee keer winnen in drie dagen. En van die conditie wou ik optimaal profiteren. Op korte tijd werkte ik een pak koersen af. Eerst de driedaagse Tour du Loiret, dan Gullegem Koerse, Eeklo, Zwevezele, Ruddervoorde Koerse, Oudenburg… In die laatste wedstrijd werd ik nog vierde, maar twee dagen later kreeg ik met de bof af te rekenen. Vier dagen ben ik van de fiets moeten blijven, maar misschien kwam dat wel net op het goede moment. Op die manier kreeg ik de kans om enkele rustige duurtrainingen af te werken.”

Meer dan twee zeges?

Trainingen die Aneca goed kon gebruiken met het oog op het PK voor eigen volk. Winnen zal niet eenvoudig worden, maar de Ruddervoordenaar wil er wel alles aan doen. “De laatste jaren kon ik telkens twee zeges behalen en ook dit seizoen zit ik al aan twee zegeruikers. Het is tijd om die gewoonte vaarwel te zeggen en er een derde bij te voegen”, lacht Ciske. “Ik reed al veel PK’s in Ruddervoorde, maar kon er nog maar ééntje winnen. Dat was bij de aspiranten, geloof ik. Veel te lang geleden dus. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar ik start om te winnen.”

Profdroom opgeborgen

Dat de renner van Tops Antiek-Glascentra HCT er het talent voor heeft, daar moet niet aan getwijfeld worden. Ciske droomde er jaren van om van het wielrennen zijn beroep te maken en in 2017 kreeg hij daar een ultieme kans toe. Bij Tarteletto-Isorex kon hij ervaren hoe het is om tussen de profs te rijden, maar een onverdeeld succes werd dat niet.

Ciske Aneca wil voor eigen volk de provinciale titel veroveren
© VDB

“Het was afzien”, blaast Ciske. “Heel veel koersen heb ik niet kunnen uitrijden. Mijn grootste probleem is dat ik niet in het peloton durf te rijden. Ik zit ofwel vooraan ofwel achteraan. En bij de profs was dat meestal achteraan. (grijnst) Ik heb vaak gedacht dat ik met wat meer durf mijn wedstrijden vlot zou uitrijden, maar het is een knop die ik maar niet kon omdraaien. Ik heb het geprobeerd en het is niet gelukt. Daar heb ik vrede mee. Het wordt tijd voor een nieuw hoofdstuk, met het wielrennen als een hobby.” (BVS)

PK op een woensdag

Woensdag 4 juli. Provinciaal kampioenschap op de weg voor eliterenners zonder contract in Ruddervoorde-Baliebrugge. Inschrijvingen vanaf 15.30 in Zaal D’Oude Kerke, Vrijgeweidestraat 2. Pas op: ook beloften en renners van buiten de provincie kunnen deelnemen. Start om 17.30 uur, aankomst omstreeks 20.20 uur. Parcours (128 km of 16 ronden van 8 km): Torhoutsestraat (officiële start ter hoogte van huisnummer 134), Westkantstraat, Vannekenstraat, Vijfwegenstraat, Vrijgeweidestraat, Reigatstraat en Torhoutsestraat (aankomst ter hoogte van huisnummer 134). (TVB)