Ciske Aneca, geen vertwijfelde lente dit keer?

Ciske Aneca heeft zijn eerste zege van 2019 al beet. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Hij is er vroeg bij dit jaar: Ciske won al op zaterdag 20 april. Dat is een maand eerder dan vorig seizoen. Zijn openingszege viel Aneca telkens te beurt aan het begin van een verlengd weekeinde: paas- respectievelijk sinksenzaterdag, telkens bij feestelijk hoogzomerweer.

Een mooiweercoureur? Toch wel, maar dat belet de Ruddervoordenaar niet om geregeld die comfortzone te verlaten. In Haringe overleefde hij begin maart de zware voorjaarsstorm met een negende plaats. De week daarop werd hij zevende in Ichtegem, waarna hij er tijdens een kille(re) periode veel minder aan te pas kwam. Maar met de paasperiode verrees hij. Een vijfde plaats in Bellegem zette op Witte Donderdag de toon.

Ik wil vooral aantonen dat 2018 geen toeval was en ook dat ik geen moeilijke jongen ben

“In Torhout had ik niet verwacht dat mijn conditie al zo’n sprong zou maken”, licht Ciske toe. “Daarom hield ik mij tijdens de eerste uren gedeisd en berustte ik in mijn lot toen ik mijn ketting niet systematisch op de elf kon leggen. Gaandeweg kwam ik er door en toen ik merkte hoe relatief gemakkelijk de Britse laatstejaarsbelofte James Jenkins van de anderen wegreed, dacht ik: dat moet ik ook kunnen. Ik voegde de daad bij de gedachte, sloot bij Jenkins aan, maar zat met het probleem dat ik op een 53 x 12 zou moeten spurten. Moeilijk gaat evenwel ook en in een spurt heb ik nooit meer trapomwentelingen ontwikkeld om die sakkerse Jenkins klein te krijgen. Met een elf zou ik hem eerder gepasseerd hebben dan tijdens de ultieme 20 meter. Mijn voorjaar kan nu al niet meer stuk en smaakt naar meer.”

Elk interimkantoor

Ciske Aneca heeft ook zijn algemeen leven perfect op de rails. “Tijdens de donkere maanden heb ik mij bij elk interimkantoor gemotiveerd aangemeld. Pas bij de allerlaatste, Actief Interim, was het raak: het leverde mij de functie van logistiek coördinator op bij Donaldson (Filtration Solutions for a cleaner world, red.). Ik ben er graag – het kan wel eens de job van mijn leven zijn – al was dat in eerste instantie de vervlogen droom van contractrenner.”

“In mijn koppeke zit het alvast goed”, vervolgt Ciske. “Of koersen en werken zwaarder is dan enkel koersen? Uiteraard wel, maar mentaal is het nu natuurlijk minder van moeten. Ik wil vooral aantonen dat 2018 (veertien overwinningen, red.) geen toeval was en ook dat ik geen moeilijke jongen ben. Bij Decock-Van Eyck-Devos-Capoen is er minder druk en in mijn nieuwe omgeving tel ik meer onbekende supporters dan vorig jaar. Dat voert mij totaal ontspannen naar de komende periode, die allicht aanvangt in de E3 (Driebergenprijs) van Harelbeke en daarna het kampioenschap van West-Vlaanderen in de eigen Ruddervoordse achtertuin. Het zou wat zijn om bij die gelegenheid sant in eigen land te zijn.”