Wist u dat ...

... Froome op 23 september 2006 voor het eerst tegen een West-Vlaming koerste? Dat gebeurde op op het WK op de weg voor beloften in Salzburg. Nikolas Maes werd 30ste, Froome 45ste.

...Froome in 2007 door een West-Vlaamse beloftede witte Afrikaan werd genoemd? In april 2007 moest Moorsledenaar Detlef Moerman in de vijfde rit van de Giro delle Regioni naar Montepulciano zijn meerdere erkennen in een onbekende Keniaan. "Jan Bakelants, mijn ploegmaat in de nationale ploeg, stak er de draak mee: geklopt door een witte Afrikaan godbetert, hoe kon je? Later zou blijken dat geen oneer was, want die in Kenia geboren Brit was niemand minder dan Chris Froome."

...Froome op 9 april 2008 voor de eerste keer in zijn leven op West-Vlaamse bodem koerste? Als neoprof bij Team Barloworld werd hij 121ste in Gent-Wevelgem, op 4'58" van Oscar Freire.

...Froome ooit een West-Vlaamse ploegmaat had? Jawel, Serge Pauwels in 2010 en 2011 bij Team Sky. Veel koersten ze echter niet samen: in 2010 in de Ronde van Catalonië, Ronde van Romandië, GP de Québec en GP de Montréal, in 2011 in Catalonië en de Ronde van Castilla y Leon. "In die laatste koers lag ik zelfs met hem op de kamer. Een heel vriendelijke jongen en heel beleefd, zoals we hem kennen vanop televisie. Ik weet nog goed dat zijn contract in 2011 niet verlengd ging worden, maar hij door heel goede waarden op training toch de Vuelta mocht rijden. Froome werd daarin uit het niets tweede en zijn contract werd toch verlengd. Dat was de ommekeer in zijn carrière, denk ik." Leuk weetje: in september 2007 maakten Pauwels en Froome, toen nog belofte bij het bescheiden continentale Konica-Minolta, al kennis met elkaar tijdens de Ronde van Groot-Brittannië. In de loodzware derde rit door Exmoor maakten ze beiden deel uit van de kopgroep van 22 renners. Pauwels pakte de bolletjestrui, maar zou die niet behouden. "Ik herinner me die rit wel , maar wist niet Froome daar toen ook meereed."

Serge Pauwels en Chris Froome reden in 2010 en 2011 samen bij Sky en deelden zelfs de kamer. (Foto Belga), BELGA
Serge Pauwels en Chris Froome reden in 2010 en 2011 samen bij Sky en deelden zelfs de kamer. (Foto Belga) © BELGA

...Froome ooit een West-Vlaamse verzorger had? Dennis Verstraete uit Staden werkte nog voor Team Sky. "Ik deed wel enkel twee keer Luik-Bastenaken-Luik met Chris, zo goed ken hem dus niet. Ik kan enkel zeggen dat het een beleefde, vriendelijke gast is en bij momenten nog grappig ook. De mensen hebben een verkeerd beeld over hem als zijnde een koele kikker."

...Froome geen positieve herinneringen aan Ledegem heeft? In de Tour 2014 kwam hij daar, in apocalyptische weersomstandigheden tijdens de kasseienrit van Ieper naar Arenberg-Porte du Hainaut, ten val. Eenmaal op Franse bodem smakte hij weer tegen het asfalt en gaf hij op.

...Froome al twee keer het Dovy NaTourcriterium in Roeselare reed? In 2015 werd hij aan de Sint-Amandskerk tweede na Nairo Quintana, in 2017 won hij voor Oliver Naesen en Jelle Wallays.

Froome in 2017, voor aanvang van het NaTourcriterium in Roeselare op het Sint-Amandsplein, na zijn vierde Tourzege in vijf jaar tijd. (Foto Belga), VDB
Froome in 2017, voor aanvang van het NaTourcriterium in Roeselare op het Sint-Amandsplein, na zijn vierde Tourzege in vijf jaar tijd. (Foto Belga) © VDB

...Froome nog maar één keer in zijn carrière met een West-Vlaming op het podium stond? Op het WK ploegentijdrijden 2013 in Firenze. Froome werd derde met Team Sky, terwijl Kristof Vandewalle met Omega Pharma-Quick.Step goud pakte. (TVB)

... Froome op 23 september 2006 voor het eerst tegen een West-Vlaming koerste? Dat gebeurde op op het WK op de weg voor beloften in Salzburg. Nikolas Maes werd 30ste, Froome 45ste....Froome in 2007 door een West-Vlaamse beloftede witte Afrikaan werd genoemd? In april 2007 moest Moorsledenaar Detlef Moerman in de vijfde rit van de Giro delle Regioni naar Montepulciano zijn meerdere erkennen in een onbekende Keniaan. "Jan Bakelants, mijn ploegmaat in de nationale ploeg, stak er de draak mee: geklopt door een witte Afrikaan godbetert, hoe kon je? Later zou blijken dat geen oneer was, want die in Kenia geboren Brit was niemand minder dan Chris Froome."...Froome op 9 april 2008 voor de eerste keer in zijn leven op West-Vlaamse bodem koerste? Als neoprof bij Team Barloworld werd hij 121ste in Gent-Wevelgem, op 4'58" van Oscar Freire....Froome ooit een West-Vlaamse ploegmaat had? Jawel, Serge Pauwels in 2010 en 2011 bij Team Sky. Veel koersten ze echter niet samen: in 2010 in de Ronde van Catalonië, Ronde van Romandië, GP de Québec en GP de Montréal, in 2011 in Catalonië en de Ronde van Castilla y Leon. "In die laatste koers lag ik zelfs met hem op de kamer. Een heel vriendelijke jongen en heel beleefd, zoals we hem kennen vanop televisie. Ik weet nog goed dat zijn contract in 2011 niet verlengd ging worden, maar hij door heel goede waarden op training toch de Vuelta mocht rijden. Froome werd daarin uit het niets tweede en zijn contract werd toch verlengd. Dat was de ommekeer in zijn carrière, denk ik." Leuk weetje: in september 2007 maakten Pauwels en Froome, toen nog belofte bij het bescheiden continentale Konica-Minolta, al kennis met elkaar tijdens de Ronde van Groot-Brittannië. In de loodzware derde rit door Exmoor maakten ze beiden deel uit van de kopgroep van 22 renners. Pauwels pakte de bolletjestrui, maar zou die niet behouden. "Ik herinner me die rit wel , maar wist niet Froome daar toen ook meereed."...Froome ooit een West-Vlaamse verzorger had? Dennis Verstraete uit Staden werkte nog voor Team Sky. "Ik deed wel enkel twee keer Luik-Bastenaken-Luik met Chris, zo goed ken hem dus niet. Ik kan enkel zeggen dat het een beleefde, vriendelijke gast is en bij momenten nog grappig ook. De mensen hebben een verkeerd beeld over hem als zijnde een koele kikker."...Froome geen positieve herinneringen aan Ledegem heeft? In de Tour 2014 kwam hij daar, in apocalyptische weersomstandigheden tijdens de kasseienrit van Ieper naar Arenberg-Porte du Hainaut, ten val. Eenmaal op Franse bodem smakte hij weer tegen het asfalt en gaf hij op....Froome al twee keer het Dovy NaTourcriterium in Roeselare reed? In 2015 werd hij aan de Sint-Amandskerk tweede na Nairo Quintana, in 2017 won hij voor Oliver Naesen en Jelle Wallays....Froome nog maar één keer in zijn carrière met een West-Vlaming op het podium stond? Op het WK ploegentijdrijden 2013 in Firenze. Froome werd derde met Team Sky, terwijl Kristof Vandewalle met Omega Pharma-Quick.Step goud pakte. (TVB)