Chloe Dygert-Owen wint WK tijdrijden bij de vrouwen, Julie Van de Velde 33e

Julie Van De Velde verving in de Belgische selectie Ann-Sophie Duyck, die wegens gezondheidsproblemen afhaakte. © Getty Images
Redactie KW

Chloe Dygert-Owen heeft zich dinsdag in het Engelse Harrogate met veel machtsvertoon tot wereldkampioene tijdrijden gekroond. De 22-jarige Amerikaanse was 1:32 sneller dan de Nederlandse Anna van der Breggen. Van der Breggen is al voor de derde keer op rij en de vierde keer op vijf jaar tijd vicewereldkampioene. Julie Van de Velde uit Aartrijke, de enige Belgische aan de start, werd op 6:22 33e op 53 deelneemsters.

De vrouwen begonnen met 40 minuten vertraging aan hun wedstrijd omwille van de weersomstandigheden. De UCI wilde na de zware regenval op het parcours hier en daar wat verbeteringen aanbrengen (lees: water wegpompen), dus werd later gestart en met slechts één minuut tussen de rensters.

Alena Amialiusik zette de eerste richttijd neer, maar al snel werd duidelijk dat Dygert die chrono zou verbeteren, want aan het eerste tussenpunt dook ze anderhalve minuut onder de tijd van de Wit-Russische. De Amerikaanse ging ook voorbij voormalig wereldkampioene Lisa Brennauer (2014). Aan de finish dook ze 3:18 onder de tot dan beste tijd. Ze legde de 30,3 kilometer af in 42:11, goed voor een gemiddelde van 43,098 kilometer per uur. Specialisten zoals haar landgenote Amber Neven, Anna van der Breggen en titelverdedigster Annemiek van Vleuten kwamen allemaal niet in de buurt. Van der Breggen moest na 14,2 kilometer al 1:10 prijsgeven, Van Vleuten keek er tegen een achterstand van 1:09 aan.

Dygert had tot nu vooral naam en faam in het baanwielrennen, met drie wereldtitels in de ploegenachtervolging (2016, 2017, 2018), twee in de individuele achtervolging (2017 en 2018 met zelfs een wereldrecord) en een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2016 in de ploegenachtervolging. In 2017 viel ze met een vierde plaats net naast het podium in de tijdrit op het WK in Bergen, waar ze op 38 seconden strandde van Van Vleuten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier