Charles Rottey kent prima debuut als nieuweling in veld

Charles Rottey doet het niet onaardig als veldrijder. Deze winter werd hij zelfs al eens vijfde. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 14-jarige Charles Rottey doet het niet onaardig in zijn eerste maanden als eerstejaarsnieuweling in het veld. De Oekenaar strijdt in de A-crossen vlot mee voor een plaats in de top 20. “Het gevoel zat meteen goed dit seizoen”, aldus de renner van Tomabel-Inofec CT.

“Mijn voorbereiding op het winterseizoen is naar alle wens verlopen. Ik heb heel veel op de weg gereden om mijn snelheid op te krikken en ik heb alles kunnen doen wat ik wou”, opent Charles Rottey. “Het gevoel zat ook meteen goed van bij de start van het seizoen. Ik was immers vlak voor de eerste wedstrijden op crosskamp geweest in Herentals, wat ideaal was om in het juiste ritme te komen. We kregen er vijf dagen aan een stuk specifieke crosstrainingen en reden er ook enkele wedstrijdjes. Heel leuk om te doen, zeker omdat we met enkele jongens van Tomabel-Inofec CT van de partij waren daar in Antwerpen.”

Snelheid benutten

De 14-jarige Oekenaar debuteerde bij de nieuwelingen met een twaalfde plaats in Knesselare, werd daarna 16de in Hoboken en 22ste in Meulebeke om vervolgens zesde te worden in Zingem. Zijn beste resultaat tot nu toe. “Ik had het ergens wel verwacht in Zingem, want die omloop ligt me wel. Het is niet te technisch en er zitten veel lange, rechte stukken in. Daar kan ik mijn snelheid vanop de weg ten volle benutten”, aldus Charles Rottey.

Een crosskamp was ideaal om in juiste ritme te komen

De voorbije weken was de eerstejaarsnieuweling aan de slag in de grote crossen. Hij werd 13de in Boom, 17de in Gavere, 16de in Oudenaarde en 18de in Ruddervoorde. “Dat zijn plezante wedstrijden om te rijden. Er staat een sterker deelnemersveld aan de start en de omlopen zijn er ook veel mooier. Bovendien ken ik de meeste van de voorbije seizoenen op televisie te zijn. De max om er nu zelf te kunnen rijden. Ik ben alvast tevreden met mijn resultaten in die grote crossen. In Ruddervoorde bijvoorbeeld kende ik een goede start en kon ik dat goede ritme van begin tot einde vasthouden.”

Mijn ambitie? Top tien in de B-crossen en top 20 in de A-crossen rijden

Vorig weekend kwam Charles niet in actie. “De wedstrijden waren te ver en een weekendje rust kan nooit eens kwaad. Zaterdag sta ik wel aan de start van de cross in Lichtervelde. Het parcours is wel anders dan vorig jaar, maar toen reed ik er een goede wedstrijd. Ik hoop er een plaatsje in de top tien te veroveren. Op de rest van mijn programma heb ik nog geen zicht. Ik bekijk alles week per week. Alleen het PK in Zarren is zeker. Al is het niet echt een parcours voor mij. Vorig seizoen kwam ik er alvast niet goed voor de dag”, aldus Charles, die vorig jaar bij de 14-jarigen tweede werd in de Aspiranten Cyclocross Cup en brons behaalde op het provinciaal kampioenschap.

Samen met broer

“Het is wel leuk dat mijn broer Victor, die nu bezig is aan zijn eerste jaar bij de juniores, en ik nu telkens op dezelfde plaats kunnen crossen. Dat was vorig jaar niet het geval. We geven elkaar hier en daar wel wat tips over het parcours. Mijn ambitie? Top tien in de B-crossen en top 20 in de A-crossen. Dan ben ik meer dan tevreden over mijn seizoen”, besluit Charles, die in zijn derde jaar STEM-IW zit aan het VTI in Roeselare. “Het is dit jaar iets moeilijker, maar de combinatie met het veldrijden verloopt nog altijd heel goed.” (Stijn Moerman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.