Cees Bol sprint het snelst na tumultueuze Nokere Koerse, Jens Debusschere negende

Cees Bol (Sunweb) heeft woensdag de 74ste editie van Nokere Koerse gewonnen. Na 195,6 kilometer van Deinze naar Kruisem bleef de 23-jarige Nederlander in de sprint van een omvangrijke groep de Duitser Pascal Ackermann en Jasper Philipsen voor. Jens Debusschere werd negende en eerste West-Vlaming. Remco Evenepoel werd bij zijn eerste profkoers in eigen land 57ste op ruim een minuut van de snelle Bol.

© BELGA

De Nederlander Mathieu van der Poel sprintte mee voor de zege, maar kwam zwaar ten val. Hij bleef lange tijd liggen en werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar ging hij onder de scan en werden geen breuken, enkel schaafwonden, vastgesteld. De wereldkampioen veldrijden kan zijn wegprogramma zoals voorzien afwerken.

De start van Nokere Koerse werd voorafgegaan met één minuut stilte als eerbetoon voor de vorige zondag overleden Stef Loos. Een compact peloton meldde zich aan de voet van het Vossenhol, na 28 kilometer koers de eerste helling van de dag. Na die eerste blut slaagden er vijf renners in zich af te scheiden van de rest. Dat waren David Boucher, Otto Vergaerde, de Italiaan Mattia Viel en de Fransen Yoann Offredo en Axel Journiaux. Dit kwintet mocht de eerste van vijf plaatselijke ronden, van elk 31,7 kilometer, op en rond Nokereberg aansnijden met een voorsprong van 6:53 op het peloton, waarin vooral de renners van Wallonie-Bruxelles en BORA – hansgrohe het tempo bepaalden. Toen ook Team Emirates zich vooraan het peloton zette, werd het verschil snel kleiner.

Valpartijen

Met nog 52 kilometer voor de boeg werd de groep opgeschrikt door een valpartij. Stan De Wulf, Pavel Kochetkov, Lasse Norman Hansen en Angelo Tulik waren de voornaamste slachtoffers. Niet veel later, toen de twee groepen opnieuw samen zouden smelten, gingen opnieuw enkele renners tegen de vlakte. Opnieuw Kochetkov lag erbij en ook Jenthe Biermans, Owain Doull, Jai Hindley en Erik Baska.

Bij de passage van de Lange Aststraat ging het licht uit bij Viel en Journiaux en bleven slechts drie leiders. Het peloton hervormde zich na verloop van tijd, mede door een inspanning van Evenepoel. De kasseizone van de Huisepontweg zorgde ook voor opwinding. Van der Poel en Lars Boom trokken er het tempo de hoogte in. Deceuninck – Quick-Step nam al snel opnieuw het heft in handen en trok de grote groep op een lang lint. Boucher, Offredo en Vergaerde mochten de slotronde aansnijden met een voorsprong van 0:47.

Op 25 kilometer van de finish waren de laatste vluchters eraan voor de moeite. Remco Evenepoel zette zich daarna op kop van de bende, tot Clément Russo en Clément Carisey verdapperden. Op 10 kilometer van de finish smolt alles weer samen. Sunweb brachten Bol naar voor, Van der Poel smakte bij het ingaan van de laatste rechte lijn hard tegen de grond, net als Floris Gerts.

Neoprof Bol liet de rampspoed van zijn landgenoten niet aan zijn hart komen en sprintte naar zijn eerste profzege, de eerste overwinning van het seizoen voor zijn team Sunweb. Op de erelijst volgt hij zijn landgenoot Fabio Jakobsen op. Jens Debusschere sprintte naar een negende plaats. Daarmee eindigt hij als eerste West-Vlaming.

Cees Bol sprint het snelst na tumultueuze Nokere Koerse, Jens Debusschere negende
© BELGA

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.