Cédric Pattyn: 19 jaar, kok en al naar de Tour

Lotto-Soudal stuurt met Cédric Pattyn een 19-jarige kok naar de Tour. “Dat is inderdaad redelijk uitzonderlijk. Ik heb veel geluk dat ik dit kan en mag doen”, knikt de Poperingenaar.

Cédric Pattyn: 19 jaar en al mee naar de Tour als kok. (foto MD)

“Vorig jaar deed ik met Wanty-Gobert al de Dauphiné. Zo heb ik Carol De Dobbelaere, kok bij Lotto-Soudal, leren kennen. Blijkbaar liet ik een goeie indruk op hem na, want toen Carol tijdens de coronacrisis besliste om te stoppen, heeft de ploeg mij gevraagd.”

Normaal was Pattyn voorzien voor Tirreno-Adriatico en de Ronde van Italië, maar door de coronacrisis wijzigde ook zijn programma drastisch. “Ik was er in juli bij toen de Tourselectie op stage naar de Vogezen trok en deed daarna de Rondes van Polen en Wallonië. Na de Tour verander ik van bubbel en volgt de Giro. Veel tijd voor mezelf zal ik de komende maanden natuurlijk niet hebben, maar dat vind ik niet erg. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken.”

Pattyn is in deze Tour de enige kok bij Lotto-Soudal. “Ik stel de menu’s op en stuur die door naar de ploegdokter en diëtiste (Jolien Lewyllie, red.). Zij rekent uit hoeveel koolhydraten en eiwitten elke renner moet eten. Tot nu toe is men altijd tevreden geweest. Er zitten geen moeilijke jongens tussen. Gilbert, Degenkolb, De Gendt, Ewan… Grote namen, maar ze zijn allemaal heel sympathiek en komen geregeld in de foodtruck om een praatje met mij te slaan. Dat is echt tof.” (TVB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.