Campenaerts verbreekt record Waregemnaar Dirk Baert: “Toch bewijs dat ik snel heb gereden”

© belga
Redactie KW

De slotdag van de 79e editie van de Zesdaagse van Gent staat niet alleen in het teken van het afscheid van Moreno De Pauw. Zondag 17 november verbrak werelduurrecordhouder Victor Campenaerts de tijd van Dirk Baert op de vijf kilometer.

Het baanrecord van vijf kilometer staat sinds vandaag niet meer op naam van Waregemnaar Dirk Baert (70). Op zondag 17 november, de finaledag van de Zesdaagse van Gent, heeft werelduurrecordhouder Victor Campenaerts immers een aanval gedaan op dat record. Campenaerts verbrak het record met een tijd van 5’51″003.

“Ik voorspelde dat mijn tijd niet ging standhouden. In 38 jaar tijd is het materiaal er heel wat op vooruitgegaan. Ik dacht dat Victor een tijd van 5 minuten 45seconden zou rijden. Mijn gok ligt dus niet ver van de gerealiseerde tijd. In vergelijking met mijn vijf kilometer valt dat echt wel mee. Al hoewel het moeilijk is om die twee tijden uit twee verschillende generaties tegenover elkaar te stellen. Ik ben nog altijd trots op mijn prestatie. Het record van Victor bevestigt dat ik op 27 november 1981 snel heb gereden“, blikt de ereburger van Deerlijk voldaan terug.

“Eerbetoon aan mijn record”

De tijd van Campenaerts is 22 seconden sneller dan de tijd die Waregemnaar Dirk Baert in november 1981 neerzette: zes minuten en 13 seconden. “Het was Christof Sercu die het initiatief nam om Victor Campenaerts te huldigen voor zijn werelduurrecord”, wist Dirk Baert ons deze week nog te vertellen tijdens een uitgebreid interview.

“Daarnaast is het Campenaerts’ afscheid van Lotto-Soudal (Victor Campenaerts rijdt in 2020 bij Team NTT, red.) en is de aanval op mijn record een soort van eerbetoon.” Dirk Baert was 14 jaar beroepsrenner, van mei 1970 tot 11 november 1984. Sinds zijn record in november 1981 heeft niemand het record gebroken. Tot Campenaerts vandaag. Overmand door emoties wenste Dirk Baert Campenaerts voor de start het allerbeste toe. (JV)

Klik hier om het volledige interview met Dirk Baert te lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier