Brugge telt af naar WK wielrennen

Het WK wielrennen nadert.© BELGA
Het WK wielrennen nadert.© BELGA
Stefan Vankerkhoven

Precies 100 jaar na de allereerste editie telt Vlaanderen af naar het WK wielrennen. Voor Brugge is een glansrol weggelegd, als aankomstplaats voor het WK tijdrijden. In aanloop naar dit wielerfeest in september subsidieert de Stad Brugge een hele reeks evenementen.

Het WK Wielrennen nadert met rasse schreden. Van 19 tot en met 22 september 2021 vindt tussen Knokke-Heist en Brugge het WK tijdrijden plaats. Tientallen internationale toprenners en -rensters strijden, gespreid over vier dagen en zes wedstrijden, om de wereldtitel en bijhorende regenboogtrui.

De Stad ziet dit als een unieke gelegenheid om het wielrennen te promoten en zijn reputatie als fietsstad te bestendigen. Daarom werd beslist om een oproep te doen naar Brugse verenigingen om zo lokale initiatieven in het leven te roepen met een link naar het WK Wielrennen of de honderdste verjaardag ervan.

Elf projecten

Eigenlijk gaat het om een variatie op ‘Brugge Sport’, een project dat drie jaar geleden werd opgezet en waarbij externe Brugse organisatoren worden gestimuleerd om nieuwe sportevenementen op poten te zetten. Naar aanleiding van het WK Wielrennen werd ‘Brugge Sport’ in een WK-jasje gestoken.

“Het initiatief sluit aan bij de bredere beleidsdoelstellingen van de Stad rond fietsen (functioneel of recreatief), wielrennen en het stimuleren van sociale verbinding”, duidt schepen van Sport Franky Demon.

Die oproep bleek uiteindelijk een groot succes. Maar liefst elf projecten werden door een jury positief beoordeeld. Bij de evaluatie van de dossiers werd laagdrempeligheid opgenomen als een criterium en werden projecten dus hoger gequoteerd indien ze makkelijker toegankelijk zijn.

“Als Stad hechten wij veel waarde aan de toegankelijkheid van een evenement”, vervolgt Franky Demon. “Dan hebben we het concreet over een lage deelnameprijs, vlotte bereikbaarheid en publieksgericht bijvoorbeeld.”

Subsidies

De elf projecten die vanaf april tot het einde van het WK Wielrennen op 22 september op het grondgebied van de stad Brugge zullen plaatsvinden, kregen een voorlopig maximaal subsidiebedrag toegekend. In totaal gaat het over 25.000 euro.

“Het WK is een unieke gebeurtenis die we niet zomaar kunnen laten passeren”, benadrukt schepen van Sport Franky Demon. “Dat zovele Brugse verenigingen zich zo enthousiast toonden en ook origineel uit de hoek komen met een evenement, sterkt ons in het geloof dat we als Stad niet alleen in september, maar ook in de komende maanden van het WK Wielrennen een heus belevingsfeest kunnen maken.”

In aanloop naar het WK zullen de elf gesubsidieerde verenigingen één voor één uitpakken met een uitgebreide voorstelling van hun project. Het gat om de volgende projecten:

De Fietsbieb organiseert het West-Vlaams kampioenschap Surplacen, Davidsfonds Dudzele, Hoop der Renners en het plaatselijk Feestcomité richten een WK-dorp in, vzw Basics! brengt Cyclomove, De Goezeput Cycling team zet een WK-toertocht op, Chris Martens realiseert een WK-podcast, Vzw Sint-Pieters Connected pakt uit met Pastorie Préférée, de Dudzeelse Trappers brengen de Paljas Classic uit, Howest organiseert De Ronde van Brugge en WTC Sint-Michielse Trappers komt met een Brugse Zot Classic.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten