Briek Beuselinck: “Monsterritje van 350 kilometer”

Briek Beuselinck, die volgende week 23 jaar wordt, was het seizoen begonnen met twee zesde plaatsen. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Briek Beuselinck (22) was veelbelovend aan zijn eerste campagne bij de elite zonder contract begonnen, maar al na drie wedstrijden stak het coronavirus daar een stokje voor. “Het zijn speciale tijden. Ik schat dat we pas in augustus weer zullen koersen”, denkt de Koekelarenaar.

Drie keer vierde, drie keer derde, één keer tweede en een plek bij de 15 beste beloften in WestSprint. Het was duidelijk: Briek Beuselinck, gewezen Belgisch kampioen in het beachracen, was met de nodige adelbrieven naar de elite zonder contract overgestapt. “Mijn seizoensdebuut mocht er meteen ook zijn”, opent de Koekelarenaar van vind! Cycling Project. “Op het clubkampioenschap werd ik zesde. Vijf renners reden in het begin weg en bleven vooruit. Ik ben er net niet meer bij geraakt, maar met ploegmaat John-Ross Clauw als winnaar kon ik niet anders dan gelukkig zijn. De week erna startte ik in Maldegem-Kleit, waar ik in de tweede ronde met een groepje wegreed en weer als zesde finishte. Nog een week later koerste ik in Haringe. Ditmaal ben ik na vier kilometer met drie man ontsnapt. Er kwamen nog tien renners aansluiten, maar in de finale reed ik lek en moest ik opgeven. Anders zat de top tien er zeker weer in.”

8 maart 2020

De wedstrijd in Haringe vond plaats op zondag 8 maart. Sindsdien kwamen Beuselinck en co niet meer in competitie uit. “Daarna heb ik een week of twee niet getraind. Enkel tijdens het weekend heb ik toen gefietst. Ik was in die periode trouwens ook nog aan het werk. Ik ben in de bouw aan de slag. Pas vorige week ben ik weer kunnen beginnen te werken. Deze week was ik wel opnieuw thuis: bouwverlof tijdens de paasvakantie. Maar vanaf komende maandag begin ik er weer aan. Intussen probeer ik mijn conditie op peil te houden. Vooral door middel van duurtrainingen. Het voelt precies aan alsof het december is. Blokken las ik momenteel niet in. Dat zal ik pas doen als we weten wanneer we weer zullen mogen koersen. Alle wedstrijden tot 1 juni zijn al zeker afgelast, maar ik hoorde berichten dat die maatregel tot 1 juli zou worden verlengd. We moeten eerlijk zijn: het is eerder realistisch om te zeggen dat we in augustus weer aan competitie zullen mogen doen. Ik hoop natuurlijk dat het vroeger zal kunnen, want op dit moment is het toch vooral doelloos rondrijden wat ik doe.”

Ritjes van 350 km

Om de verveling te doorbreken, ondernam Beuselinck de voorbije weken enkele speciale uitstappen met zijn fiets. Zo fietste hij op woensdag 24 maart met ploegmaat Dominique Baeckelandt van Koekelare naar Antwerpen en terug, goed voor een afstand van 275 km. Drie dagen later deed hij nog straffer. “Samen met Nick Vlamynck heb ik toen de grenzen van West-Vlaanderen afgefietst. We zijn ‘s ochtends om half zeven vertrokken en waren twaalf uur onderweg. Daarvan hebben we er elf gefietst, omdat we af en toe gestopt zijn bij een bakker. Onze totale afstand bedroeg 350 kilometer, een monsterritje met een gemiddelde van 31 km per uur. (grijnst) Niet slecht voor zo’n lange rit.”

Beuselinck beseft dat we nog lang over deze periode zullen spreken. “Hopelijk mogen we de komende weken wel blijven sporten in de buitenlucht, want er zijn er veel te veel die de regels aan hun laars lappen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.