Brent Deltombe proeft voor het eerst van de cross

Brent Deltombe. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Brent Deltombe (14) is al twee seizoenen actief op de weg, maar besloot deze winter eens zijn kans te wagen in het veld. De Bruggeling van Zannta-Galloo CT Menen combineert de LRC met enkele crossen bij de bond en doet het niet onaardig. “Veldrijden is een leuke bezigheid in de winter, maar mijn focus blijft bij de weg.”

“Ik keek vroeger geregeld naar het veldrijden op televisie en het sprak me wel aan. Daarom besloot ik deze winter eens het veld in te duiken”, opent de 14-jarige Brent Deltombe. “Niet meteen met grote ambities, maar als bezigheid om in vorm te blijven met het oog op volgend wegseizoen. In die discipline ben ik twee seizoenen terug begonnen met koersen en het blijft mijn voorkeur genieten. Hoe ik in deze sport terecht ben gekomen? Mijn vader Bjorn is er altijd mee bezig geweest en we gingen samen mountainbiken met café Normandie. Na twee jaar op zaterdag met hen te gaan fietsen, begon het te kriebelen om het eens hogerop te proberen.”

Betere startpositie

“Na het vorige wegseizoen, waarin ik een drietal keer op het podium stond waaronder een tweede plaats op het PK tijdrijden, laste ik een tweetal weken rust in vooraleer ik in Zingem mijn debuut maakte in het veldrijden. Daarnaast ben ik vooral actief bij de LRC. Doordat ik telkens met een dagvergunning deelnam, moest ik telkens na de eerste 30 starten, waardoor ik altijd met een grote achterstand begon aan mijn crossen. Maar ondertussen werd ik al eens zevende in Aalter en vorig weekend negende op het EK LRC in Vichte. Daar had ik wel het gelukt dat de cross begon met een lange asfaltstrook, waardoor ik er heel wat heb kunnen passeren. Maar ik heb nu een vergunning bij de LRC aangevraagd om in de toekomst een betere startpositie te krijgen en zo dichter te kunnen eindigen. Ik droom ervan om dit seizoen al eens op het podium te kunnen staan”, aldus de Bruggeling die zijn supporters dankbaar is voor hun steun tijdens de wedstrijden.

Door mijn verleden met de BMX houd ik wel van de technische omlopen met een zandbak, balkjes en scherpe bochten

“Welke omlopen mijn voorkeur genieten? Door mijn verleden met de BMX houd ik wel van de technische omlopen met een zandbak, balkjes en scherpe bochten. Daarin kan ik mijn explosiviteit kwijt. Ik vind het veldrijden alvast een leuke ontdekking, maar ik kijk ook al uit naar het nieuwe wegseizoen. Halfweg februari stop ik dan ook met crossen om mij na een korte rustperiode op het nieuwe wegseizoen voor te bereiken met de ploegstage in Spanje. Ook dat wordt een mooie ervaring. Ik geniet van deze sport en hoop er later mijn beroep van te kunnen maken”, besluit Brent, die elektriciteit volgt aan het KTA Brugge en verre familie is van profwielrenner Kevin Deltombe. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.