Brecht Vandenheede kijkt uit naar ‘thuiscross’ in Meulebeke

Brecht Vandenheede. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Zaterdag vindt in Meulebeke de Berencross plaats, een manche van de Ethias Cross. Een van de deelnemers tussen de profs is de Pittemse elite zonder contract Brecht Vandenheede . “Het is altijd leuk om je in een thuiscross met de grote jongens te meten.”

“De verwachtingen voor de cross in Meulebeke liggen niet al te hoog”, vertelt Vandenheede, die op 13 oktober zijn 24ste verjaardag viert. “Ik wil in eerste instantie kunnen uitrijden. De rest hangt af van hoe goed de start verloopt. Als ik goed wegkom en mij deftig kan positioneren in de eerste ronden, is een plaats in de top 25 zeker mogelijk. Het is een voordeel dat Van Aert en Van der Poel niet starten, waardoor het tempo iets minder hoog zal liggen. Maar het niveau zal nog altijd niet te onderschatten zijn. Het is leuk om mezelf eens met die jongens te meten. Dan weet je meteen waar je staat. Het is ook heel anders dan in de B-crossen, waar je iedereen kent en op voorhand kan inschatten waar je zal eindigen.”

Met het weer van de voorbije week zal het waarschijnlijk ook een van de vuilste edities van de Berencross worden

“Met het weer van de voorbije week zal het waarschijnlijk ook een van de vuilste edities van de Berencross worden. Maar het parcours ligt me wel. Een zandbak, een wasbord, trappen… Er zit van alles wel iets in. Een snelle en technische omloop, dat zint me wel. Bovendien zal er veel bekend volk langs het parcours staan. (lacht) Ik zal dus moeten presteren. Extra druk? Nee hoor, het is een extra motivatie om er het beste uit te halen.”

“Mijn voorbereiding was iets minder dan anders, want ik werk zo’n 60 uur per week. Het is in de eerste crossen dan ook altijd wat wennen, maar ik mag zeker niet klagen. Ik werd 22ste in Steenhuffel, 25ste in Wiekevorst en 18de in Knesselare. Niet slecht voor deze hogesnelheidscrossen die niet mijn ding zijn. De regen van de voorbije dagen vind ik dus niet erg. Hopelijk krijgen we nog eens een aloude crosswinter.”

Meer A-crossen?

“Mijn doelen? Ik zou graag eens top tien rijden in de B-crossen. Ik wacht ook nog het resultaat van de cross in Meulebeke af. Als dat goed is, zal ik dit seizoen misschien wat meer A-crossen rijden. Anders blijft het alleen bij die in Meulebeke en Ardooie. Twee wedstrijden dicht bij de deur die leuk zijn om te rijden.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.