Bram Welten wint Hill 60 Battlefield Tour

Redactie KW

De eerstejaarsbelofte haalde het in de interclub voor beloften en elite zonder contract in de sprint van Emiel Vermeulen en Belgisch kampioen en ploegmaat Nathan Van Hooydonck.

De Nederlander Bram Welten van het BMC Development team heeft de Hill 60 Battlefield Tour gewonnen. De Nederlander maakte deel uit van een ruime kopgroep die al in de eerste ronde wegreed.

130 renners stonden aan de start van de Hill 60 Battlefield Tour in Zillebeke. De renners kregen 15 lokale ronden van 10,4 km voor de wielen. Om 16.00 trok het peloton zich op gang. De weergoden waren de renners niet gunstig gezind en de eerste wedstrijdhelft kregen ze enkele felle buien te verwerken. Al in de eerste ronde waagden vier renners waaronder Nathan Van Hooydonck hun kans. Even later werd deze ontsnapping aangedikt tot achttien renners. De vier koplopers kregen het gezelschap van onder andere Bram Welten, Gianni Marchand, Benjamin Verraes en Maxime De Poorter voor wie deze wedstrijd een thuiskoers was. Die laatste zou echter niet veel later letterlijk uit de kopgroep wegvallen.

Achtervolging komt niet op gang

In de vierde ronde hadden ze reeds een voorsprong van dertig seconden bijeen gereden. In de achtervolging zagen we een bedrijvige Jonas Degroote, eveneens uit Zillebeke, de achtervolging op gang trekken. De voorsprong bleef enkele ronden constant. Dit was mede door de verenigde krachten van de Zillebekenaars Maxime De Poorter en Jonas Degroote. Toch konden ze niet verhinderen dat rond halfweg koers de voorsprong stilaan begon te verdubbelen. Uit het peloton trachtten nog enkele renners met de moed der wanhoop een sprong naar voren te maken. Ze bleven enkele ronden tussen het peloton en de kopgroep hangen, maar in de twaalfde ronde was hun poging voorbij.

Welten wint

De voorsprong van de kopgroep steeg bij het ingaan van de dertiende ronde naar boven de twee minuten. De koplopers zouden dus onderling kunnen uitmaken wie er met de zegebloemen naar huis mocht gaan. In de voorlaatste ronde probeerden De Decker en Van Holderbeke de sprint te ontlopen, maar Nathan Van Hooydonck riep hun snel weer tot de orde. Even later kreeg diezelfde Van Hooydonck af te rekenen met een bandbreuk, maar na een korte achtervolging kon die terug zijn plaats in de kopgroep innemen. Hij voelde zijn benen niet en trok in de laatste ronde in de aanval met Gianni Marchand, Emiel Vermeulen en Jimmy Janssens. Zij werden in het zicht van de streep bijgebeend door hun overgebleven metgezellen. Bram Welten zette de sprint van ver op gang en sprintte onbedreigd naar de overwinning. Emiel Vermeulen drong nog even aan, maar strandde na zijn tweede plaats vorig week in de Internatie van Reningelst weer op de onfortuinlijke tweede stek. Nathan Vanhooydonck maakte de collectieve prestatie van BMC compleet en sprintte alsnog naar de derde podiumtrede.

Bram Welten wint Hill 60 Battlefield Tour
© VDB VDB

“We waren met vijf renners mee in de kopgroep van achttien renners”, opent Bram Welten. “Het gewicht van de koers lag dus op onze schouders, maar hier konden we goed mee omgaan. We draaiden goed rond en onze voorsprong ging de hoogte in. In de laatste ronde trok Nathan in de aanval, maar hij werd in het zicht van de streep gegrepen. Ik trok de sprint van ver op gang en kon mijn inspanning tot de meet volhouden”, vertelt een tevreden Bram Welten. Terwijl de vreugde bij de formatie van ploegleider Klaas Lodewyck groot was, stond Emiel Vermeulen er maar beteuterd bij. Net zoals vorige week in Reningelst moest hij zich tevreden stellen met de tweede plaats. “Ik had heel de dag een goed gevoel en kon rekenen op de steun van enkele ploegmaten. In de laatste ronde trok ik samen met mijn ploegmaat Jimmy Janssens en Nathan Van Hooydonck in de aanval. Ik hield me wat afzijdig, maar onze aanval werd in de laatste kilometer geneutraliseerd. Ik achtte mezelf de snelste in de sprint, maar Bram Welten klopte me toch. Weer een tweede plaats en dus opnieuw een ontgoocheling bij.”

Zillebekenaars

De pechvogel van de dag was Zillebekenaar Maxime De Poorter. Hij was mee met de kopgroep van achttien renners, maar moest door een valpartij afhaken. “In een bocht schoof ik plots onderuit. Voor ik het wist lag ik op de grond en was de kopgroep gaan vliegen. Ik likte mijn wonden en maakte daarna tussen volgauto’s weer de aansluiting met het peloton. Ik probeerde nog de achtervolging op gang te brengen, maar de vogels waren gaan vliegen.” Uiteindelijk zou De Poorter als 22ste over de meet bollen. “Het spreekt voor zich dat ik zeer ontgoocheld ben”, gaat De Poorter verder. “Ik had de ambitie om me in mijn thuiswedstrijd te tonen en mijn conditie was goed. Jammer, maar dat is koers.” In de achtervolging kreeg De Poorter vaak de steun van zijn dorpsgenoot Jonas Degroote die 30ste werd. “In het begin kon ik net niet de aansluiting maken met de kopgroep. Ik bleef op kop van het peloton sleuren om de kopgroep niet te ver laten uitlopen, maar tegen de overmacht van de mannen van BMC was uiteindelijk niets te beginnen. Ik ben tevreden over mijn prestatie in mijn thuiskoers. Tijdens de wedstrijd kreeg ik veel aanmoedigingen en die zorgden ervoor dat ik net dat tikkeltje meer kon doen”, besluit Degroote.

De top 10

1. Bram Welten (Ned)

2. Emiel Vermeulen

3. Nathan Van Hooydonck

4. Alfdan De Decker op 0:01

5. Piotr Havik (Ned)

6. Jonathan Van Betsbrugge

7. Benjamin Verraes

8. Folkert Oostra (Ned)

9. Gianni Marchand

10. Lucas Spengler (Zwi) 0:06

Klik hieronder voor de volledige uitslag

Wedstrijduitslag 03_08_2016 HILL 60 KOERS ZILLEBEKE (W).pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier