Bondscoach Verbrugghe: “Mauri Vansevenant is één van de grote WK favorieten”

Tom Vandenbussche

Rik Verbrugghe, die in november 2018 Kevin De Weert opvolgde als bondscoach van de Belgische profs en beloften, heeft zich vorig weekend in een interview met De Zondag positief uitgelaten over twee West-Vlaamse renners: Xandro Meurisse (28) en Mauri Vansevenant (20).

Verbrugghe noemde Meurisse, in februari nog rit- en eindwinnaar in de Ronde van Murcia, een van de voornaamste kandidaten voor een WK-selectie, net als Remco Evenepoel, Tiesj Benoot, Dylan Teuns, Laurens De Plus, Tim Wellens en Ben Hermans. Met zeven beklimmingen van de Côte de la Petite Forclaz (4 km à 10,2%) belooft het eind september in Martigny een loodzware regenboogstrijd te worden. “Ik ken Xandro redelijk goed”, vertelt Verbrugghe. “Toen ik manager van de jeugdploeg van BMC was (in 2013 en 2014, red.), had ik altijd enkele Belgen onder mijn hoede, zoals Loïc Vliegen en Dylan Teuns. Er is in die periode ook met Xandro contact geweest. Hij kwam uit de cross en boekte goeie resultaten. Ik kende hem dus al van bij de jeugd en ben hem altijd op de voet blijven volgen. De laatste jaren is hij steevast een van de beste Belgen bergop. Hij stond overigens ook op mijn longlist voor de olympische wegrit in Tokio, maar dat is nu even niet meer van tel.”

Verbrugghe, die als bondscoach van de beloften wordt bijgestaan door Beernemnaar Sven Vanthourenhout, is ook enorm gecharmeerd door Mauri Vansevenant. De winnaar van WestSprint 2019 bij de beloften wordt in juli prof bij Deceuninck-Quick.Step. “Ik was er vorige zomer bij toen hij in de Ronde van de Toekomst de gele trui veroverde. Dat was twee weken nadat hij de Ronde van Aosta had gewonnen. Mauri is een pure klimmer. Voor mij is hij, samen met Ilan Van Wilder, één van de grote favorieten om het WK bij de beloften te winnen. De planning daar naartoe hebben we begin dit jaar al vastgelegd met vader Wim en Deceuninck-Quick.Step.”