Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Gianni Vermeersch zit nu op zijn plaats”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Zondag vindt op Baliebrugge de Superprestigecross van Ruddervoorde plaats, de eerste grote afspraak van het veldritseizoen op West-Vlaamse bodem. Wat mogen we nu en de komende maanden van onze crossers verwachten? Bondscoach Sven Vanthourenhout (37) maakt een voorzichtige eerste balans op. “Gianni Vermeersch een verrassing? Enerzijds wel, maar aan de andere kant ook weer niet.”

NIEUWELINGEN

Om 9.50 uur: eerstejaars met Iben Rommelaere en Jori Van de Sompel, Om 10.35 uur: tweedejaars met Brent Delaere, Gerben Dewinter, Jelle Harteel en Milan Kuypers

Jelle Harteel doet dat goed als Belgisch kampioen. Hij is een vaste waarde en kan hard rijden, maar als crosser kan er nog aan gewerkt worden. Het is nog geen pure crosser. Ik ben benieuwd naar zijn evolutie. Hij en de andere nieuwelingen, zoals Iben Rommelaere, Jori Van de Sompel en Milan Kuypers, rijden in een categorie waarin ze zichzelf moeten ontdekken en ontwikkelen. Dat is totaal geen referentie voor later.”

Bondscoach Sven Vanthourenhout:
© Foto Coghe

West-Vlaamse nieuwelingen in Ruddervoorde: 1999 (Bjorn Traen 1ste, Glen Vandevyvere 2de, Yoeri Coopman 3de), 2000 (Dieter Vanthourenhout 1ste, Jonas Reybrouck 3de), 2001 (Maxim Debusschere 2de, Pieter Vanspeybrouck 3de), 2002 (Pieter Vanspeybrouck 1ste, 2005 (Jarno Van de Casteele 2de), 2006 (Matthias Bossuyt 1ste, Guillaume Van Keirsbulck 3de), 2007 (Xandro Meurisse 1ste), BK 2009 (Jens Vandekinderen 3de), 2012 (Eli Iserbyt 1ste), 2013 (Alessio Dhoore 1ste), 2014 (Arno Debeir 2de), 2017 (Yorben Lauryssen 3de)

Juniores

Om 11.50 uur met Yorben Lauryssen en Jelle Vermoote

Yorben Lauryssen is een aangename verrassing. Ik heb hem er vorig jaar één keer bij gehad op de woensdagtrainingen in Beernem en hij viel me toen op, maar dat kwam niet echt tot uiting in de resultaten. Ik moet eerlijk zijn: hij doet het nu echt goed. Ik had het met Angelo De Clercq(zijn ploegleider bij Callant-Doltcini, red.) al een paar keer over hem. Als eerstejaars komt Yorben heel goed voor de dag, zoals in Ronse. Hij zat nog niet in mijn selectie voor de Wereldbeker, maar als hij zo blijft doorgroeien, zal hij er zeker eens bij zijn. Naar volgend jaar toe wordt dat een vaste waarde.”

“Jelle Vermoote is een internationale coureur. Als je hem naar de Wereldbeker meeneemt, rijdt hij sneller dan hier”

Bondscoach Sven Vanthourenhout:
© VDB

“Tweedejaars Jelle Vermoote is dat voor mij nu al. Een stille jongen, maar op de fiets straalt hij klasse uit. Ik moet eerlijk zijn: goed een jaar geleden kende ik hem niet, maar in augustus 2017 heb ik hem één keer zien trainen en viel hij me op. Ik heb hem toen even apart genomen en pas toen kwam ik te weten dat hij Jelle Vermoote heette. Ik zag er meteen iets in, maar er was nog werk aan. Ik heb hem direct gezegd dat hij voor het WK niet in aanmerking kwam – daar had ik de ruimte niet voor. Maar ik heb Jelle ook gezegd dat ik hem sowieso eens naar een Wereldbeker zou meenemen. In Hoogerheide heeft hij dat fantastisch gedaan. Wat heel bijzonder aan hem is: het is een internationale coureur. Als je hem naar een Wereldbeker meeneemt, rijdt hij sneller dan hier in België. Wel, dat zijn de goeie crossers. Zonder die lekke band was hij vorig weekend in Bern al tweede geworden. Van Jelle hebben we het laatste nog lang niet gezien. Het is gewoon een heel goeie crosser. Ook qua lichaamsbouw en hij heeft dan nog eens de juiste motor.”

West-Vlaamse juniores in Ruddervoorde: 1999 (Pieter Ghyllebert 2de, Klaas Vantornout 3de), 2000 (Bjorn Traen 2de), 2001 (Dieter Vanthourenhout 2de), 2002 (Dieter Vanthourenhout 1ste), 2003 (Maxim Debusschere 2de), 2008 (Vinnie Braet 2de), BK 2009 (Matthias Bossuyt 3de), 2010 (Michael Vanthourenhout 2de), 2012 (Nicolas Cleppe 3de), 2014 (Eli Iserbyt 1ste)

Dames

Om 13.40 uur met Axelle Bellaert en Joyce Vanderbeken

Axelle Bellaert vond ik vorig jaar op het EK voor beloften in Tabor goed voor de dag komen, dus heb ik haar in augustus gezegd dat ze zich op het komende EK in Rosmalen (op 4 november, red.) moest voorbereiden. Ze koos daarna zelf om naar de Wereldbekers in de VS te gaan. Een serieuze investering. Ik nam haar vorige week ook mee naar Bern, maar daar werd ze de nacht voordien ziek. Axelle investeert heel hard om er te geraken. Het is geen Sanne Cant, maar ik ben benieuwd hoever ze kan komen. Bij de dames is zoiets heel moeilijk in te schatten.”

“Axelle Bellaert is geen Sanne Cant, maar ik ben benieuwd hoever ze kan komen”

Joyce Vanderbeken? Joyce is Joyce, hé. Ze werkt hard en ik vond haar er begin dit seizoen mager uitzien. Ze heeft hard gewerkt. In Bern was het minder, maar ze reed ook al goeie crossen waarin ze op haar plaats eindigde. Het niveau bij de dames is natuurlijk geëvolueerd, wat niet in haar voordeel speelt. Zij moet het meer van de tragere crossen hebben.”

West-Vlaamse dames in Ruddervoorde: BK 2009 (Joyce Vanderbeken 1ste bij elite, Lisa Bogaert 3de bij de jeugd)

Beloften

Om 15 uur met Yentl Bekaert, Niels Derveaux, Thibaut De Smet, Maxim Dewulf, Eli Iserbyt en Gerben Kuypers. Arno Debeir start niet.

Eli Iserbyt steekt erbovenuit bij de beloften, al zal Tom Pidcock nog wel dichterbij komen. Ik vind dat Eli weer een stap vooruit gezet heeft. Hij is ook een stuk volwassener met zijn vak bezig. Dat onregelmatige bij de profs blijft wel aanwezig, maar Eli is gewoon dat type renner, iemand die het van zijn explosiviteit moet hebben. Hij heeft niet de motor van Van Aert, Van der Poel of Aerts.”

“Dat onregelmatige bij de profs blijft aanwezig bij Iserbyt, maar hij is gewoon dat type renner”

Bondscoach Sven Vanthourenhout:
© BELGA

“Bij Yentl Bekaert gaat het op en neer. In Ronse reed hij een dijk van een cross, in Bern had hij een offday. Maar eerlijk: ik had nog slechter verwacht. Yentl kende een heel slechte voorbereiding. Sinds maart was hij op de sukkel met zijn maag en darmen. Ik ken echter zijn kwaliteiten. Hij is nog op zoek naar de juiste vorm, maar het komt wel in orde.”

“Van Arno Debeir had ik iets meer verwacht. Hij liet al goeie dingen zien, maar is nog niet op het niveau van de renners bij wie ik hem verwacht had. Misschien komt dat nog. De Koppenberg wordt een goede waardemeter.”

Gerben Kuypers was vorig jaar mijn beste junior op het WK, maar voorlopig is hij niet op het niveau van de renners met wie hij toen streed. Hij koerste wel niet veel op de weg en reed ook nog niet veel crossen. Ik weet dat papa Nico heel goed met hem omspringt en vertrouw erop dat we Gerben nog zullen zien groeien.”

Maxim Dewulf vergelijk ik met Gerben. Ook hij zal een jaar nodig hebben om de overstap naar de beloften te verteren. Het is een geweldig mooie coureur, al heeft hij nog niet de fijnheid van de pure crosser. Niels Derveaux doet het ook zeker niet slecht, maar op de momenten dat hij er moest staan, was het net niet. Zijn ploegleider bij Tarteletto vroeg me waarom ik Niels niet voor Bern selecteerde. Wel, hij is een vierdejaars die het soms moet afleggen tegen een eerstejaars. Dan geef ik liever de voorkeur aan die jongere crosser. Thibaut De Smet ten slotte heeft zeker crosskwaliteiten, maar ik denk niet dat hij internationaal kan doorgroeien.”

West-Vlaamse beloften in Ruddervoorde: 2002 (Klaas Vantornout 2de), 2003 (Klaas Vantornout 1ste), 2005 (Dieter Vanthourenhout 3de), BK 2009 (Kenneth Van Compernolle 3de), 2012 (Gianni Vermeersch 3de), 2013 (Michael Vanthourenhout 2de, Gianni Vermeersch 3de), 2014 (Michael Vanthourenhout 2de), 2015 (Eli Iserbyt 1ste), 2016 (Eli Iserbyt 2de)

PROFS

Om 15 uur met Nicolas Cleppe, Dieter Vanthourenhout, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch

“Van Michael Vanthourenhout mogen we altijd een topvijfplek verwachten. De hiërarchie is duidelijk: Van der Poel, dan Van Aert en dan drie, vier man met ook Toon Aerts en Laurens Sweeck, waar Michael geregeld tussen zit en eigenlijk altijd tussen zou moeten zitten. Af en toe kent hij een mindere dag, maar ik denk dat dit altijd zo zal blijven. Gianni Vermeersch van zijn kant is enerzijds een verrassing, maar aan de andere kant toch ook niet. Hij zit nu gewoon op zijn plek. Hij liet in het verleden al af en toe een flits zien en is regelmatiger geworden. Hij heeft nu ook de juiste mensen rondom zich. Ik weet waarvoor Marc Hemeryck staat. Hij is de geschikte trainer voor Gianni.”

Gianni Vermeersch werd dit seizoen al tweede in Ardooie, derde in Boom en vierde in Ronse.
Gianni Vermeersch werd dit seizoen al tweede in Ardooie, derde in Boom en vierde in Ronse. “Hij heeft nu de juiste mensen rondom zich”, vindt bondscoach Sven Vanthourenhout. (Foto Belga)© BELGA

“Ik weet waarvoor Marc Hemeryck staat. Hij is de geschikte trainer voor Gianni Vermeersch”

“Van Nicolas Cleppe vind ik dat hij weer wat progressie gemaakt heeft, maar het zal nog twee jaar duren vooraleer we weten tot wat hij echt in staat is. Hij werkt heel hard, maar momenteel kunnen we niet zeggen waar zijn schip zal stranden. Dieter Vanthourenhout ten slotte begint altijd sterk aan het seizoen, maar zakt in oktober ook telkens wat weg. Dat komt wel in orde. Dieter is nog steeds een vaste waarde, maar met die jonge gasten is het er natuurlijk niet evidenter op geworden.”

West-Vlaamse profs in Ruddervoorde: 2002 (Sven Vanthourenhout 4de), 2003 (Sven Vanthourenhout 3de), 2004 (Sven Vanthourenhout 4de), 2006 (Sven Vanthourenhout 2de), 2007 (Klaas Vantornout 5de), 2008 (Klaas Vantornout 2de), BK 2009 (Sven Vanthourenhout 4de), 2009 (Sven Vanthourenhout 4de, Klaas Vantornout 5de), 2011 (Klaas Vantornout 3de), 2012 (Klaas Vantornout 4de), 2013 (Klaas Vantornout 1ste), 2014 (Klaas Vantornout 3de), 2015 (Klaas Vantornout 4de)

Sven Vanthourenhout. (Foto Belga)
Sven Vanthourenhout. (Foto Belga)© BELGA

De sportieve winter van Sven Vanthourenhout: “Hel van Kasterlee als teambuilding met andere Belgische bondscoaches”

Ook twee en een half jaar na zijn afscheid blijft Sven Vanthourenhout een bezige bij. “Ik loop veel, vaak tot 60 à 80 km per week, en wil op het einde van het jaar aan enkele kerstcorrida’s deelnemen, zoals de Kerstloop in Brugge.” Dat is niet alles. De bondscoach van de Belgische crossers staat eveneens op de deelnemerslijst van de Hel van Kasterlee, een winterduatlon die plaatsvindt op 16 december en bestaat uit 15 km lopen, 105 km mountainbiken en 30 km lopen. “Ik heb er al spijt van dat ik toegezegd heb”, grijnst Vanthourenhout. “Ik loop wel veel, maar fiets nog amper. Maar goed… Op het EK op de weg deze zomer zaten we met alle bondscoaches samen en kwam een teambuilding ter sprake. Ludwig Willems, die elk jaar aan de Hel deelneemt, stelde voor om met zijn allen in Kasterlee van start te gaan. (lacht) Ja, ook Carlo Bomans. Zelfs Kevin De Weert, toen nog bondscoach, staat ingeschreven. Nu, we zullen zien. Iedereen zal wel starten, maar of iedereen zal finishen, is een andere vraag. Laten we er eerst en vooral maar een geslaagd weekend van maken, nietwaar?” (TVB)

Bondscoach Sven Vanthourenhout:
© BELGA

Bondscoach Sven Vanthourenhout:
© BELGA