Bondscoach Ludwig Willems evalueert de West-Vlaamse dames: “Parcours EK en WK tijdrijden liggen Duyck””

Ann-Sophie Duyck kwam dit seizoen nog niet helemaal uit de verf. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Ook voor de West-Vlaamse dames is het seizoen intussen drie maanden ver. Tijd voor een voorlopige evaluatie. Ludwig Willems, bondscoach van zowel dames elite als dames jeugd, laat zijn licht schijnen over de West-Vlaamse rensters. “We moeten voorzichtig omspringen met Shari Bossuyt.”

“Het zwaardere programma zal Ann-Sophie weer wat sterker gemaakt hebben”

Bij de dames elite rekent Ludwig Willems uiteraard op Ann-Sophie Duyck, ook al vallen haar resultaten dit seizoen wat tegen. Op het eerste zicht dan toch. Duyck veranderde immers van ploeg en moet bij Cervélo vaak in dienst rijden. “Ik denk ook dat die minder opvallende uitslagen daaraan te wijten zijn”, knikt Willems. “Anderzijds, ze heeft een zwaarder programma afgewerkt en dat zal Ann-Sophie weer dat tikkeltje sterker maken. Dat belooft voor het EK en WK tijdrijden, want zowel in Glasgow als Innsbruck is het parcours niet volledig vlak, maar ook niet echt met klimwerk. Dat zal haar liggen.”

Stap vooruit bij Demey

Willems zag ook een sterke Valerie Demey. “Ze rijdt beter dan in 2017, toen ze er echt heel veel voor gedaan had, maar niet de beoogde stap voorwaarts kon zetten. Dat deed ze nu wel. Valerie reed een heel sterk voorjaar. In enkele WorldTour-koersen reed ze tot diep in de finale mee voorin. Dat is een serieuze waardemeter. Voor het EK komt Valerie zeker in aanmerking, maar het WK-parcours is te lastig, vrees ik.”

Ook Sarah Inghelbrecht komt in aanmerking voor het EK. “Maar het zal ervan afhangen hoeveel rensters ik mag opstellen. Dat wordt bepaald op basis van het landenklassement.”

Moeilijk voor Saartje

Wat wel al vaststaat: Saartje Vandenbroucke zal dit jaar geen EK op de weg bij de beloften betwisten. “Saartje zit met die combinatie weg-piste, waarbij de piste de voorkeur geniet. Als het EK op de weg voor dames beloften in Tsjechië plaatsvindt, zal zij met de pisteploeg in volle voorbereiding op het EK piste voor U23 zitten. Er staat een belangrijke stage in Bordeaux gepland en daarom is beslist om Saartje niet naar de wegrit te sturen.”

Bondscoach Ludwig Willems evalueert de West-Vlaamse dames:
© Foto Coghe

“Saartje Vandenbroucke kan uitgroeien tot een heel waardevol element voor het Belgische dameswielrennen”

“Voor haar is het niet altijd makkelijk, zeker omdat ze ook nog eens met haar universitaire studie zit. Maar als ze door deze moeilijke periode kan geraken, zie ik haar hier sterker uitkomen. Saartje kan uitgroeien tot een heel waardevol element voor het Belgische dameswielrennen.”

Hopen op Fenna

Wie vorige zomer ook het EK voor beloften reed, was Fenna Vanhoutte, maar zij kwam dit seizoen door gezondheidsperikelen nog niet in actie. “Ik heb haar vorig jaar een aantal keer meegenomen. De Boels Rental Tour bijvoorbeeld, waar ze enorm afgezien heeft, maar wel honderd procent is meegevallen, ondanks de povere winter. Voor mij leek ze opnieuw vertrokken, alleen jammer dat ze nu weer hervallen is. Maar ze houdt me geregeld op de hoogte en ik hoor dat ze weer goed aan het trainen is. En ze is nog jong, hé. Ik blijf overtuigd dat Fenna een waardevol element kan worden.”

Klimmen met Julie

Een opvallende naam in de nationale selecties is Julie Van De Velde, die pas vorig jaar begon te koersen. “Julie is iemand die ik graag ondersteun en blijf ondersteunen, want ze is ontegensprekelijk een klimtalent. Daarom hebben we haar binnen de bond ook in het klimproject opgenomen. Maar ze heeft nooit gekoerst en mist ervaring. We mogen haar echter niet loslaten en moeten haar, in samenspraak met haar ploeg, het juiste programma aanbieden.”

“Julie Van De Velde is een klimtalent, maar ze moet nog veel leren”

“Julie moet nog veel leren. Dat is het grote probleem. Ze heeft schrik in het peloton en dan heb je weinig aan je fysieke capaciteiten. Je moet een berg op, maar je moet er ook af, hé. Ik vrees dat het een heel lange weg wordt, want op die leeftijd verbetert zoiets enkel door veel te koersen. Het WK? Ik zal haar zeker meenemen naar de voorbereidingswedstrijden met klimwerk en zien hoe ze evolueert. Maar ik ben van mening dat je naar een WK gaat om te presteren, niet om ervaring op te doen.”

Talent Bossuyt

Intussen heeft Willems bij de juniores ook Shari Bossuyt onder zijn hoede. “We hebben niet elk jaar iemand met zulke capaciteiten, dus zijn we daar heel blij mee. Maar net daarom moeten we heel voorzichtig met dat talent omspringen. Shari presteert op de weg, ze kan tijdrijden en ze is goed op de piste. We mogen niet verwachten dat ze op elk kampioenschap presteert. We zouden het onderste uit de kan kunnen halen, maar dan bestaat het risico dat ze binnen enkele jaren uitgeblust is. Dat zou dom zijn.”

Bondscoach Ludwig Willems evalueert de West-Vlaamse dames:
© BELGA

“We hebben niet elk jaar een talent zoals Shari, maar net daarom moeten we heel voorzichtig met dat talent omspringen”

“Tot slot nog dit: ook Ines Malfait komt in aanmerking voor het WK op de weg. “Op een loodzwaar parcours moeten onze meisjes één keer die col van acht km beklimmen. Eén probleem: daarvoor moet je klimcapaciteiten hebben en onze juniores hebben daarvoor geen referentiewedstrijden. Het is nu de bedoeling om deze zomer klimkoersen in Nederland en Wallonië te rijden, waaronder de nieuwe klimkoers voor dames jeugd in Vresse-sur-Semois. Dat wordt een serieuze waardemeter.”