Boezinge als springplank voor vrouwelijk talent

Vorig jaar won Thi That Nguyen Dwars door de Westhoek. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Zondag vindt met Dwars door de Westhoek de vijfde manche van de Lotto Cycling Cup plaats. Secretaris Wim Van Cauwenberge van de Koninklijke Wielerclub de Sasspurters blikt vooruit met KW.

Dwars door de Westhoek (dames Elite 1.1 UCI) is dit jaar aan zijn tiende editie toe. De wedstrijd heeft met viervoudig Belgisch kampioene Jolien D’Hoore en olympische en wereldkampioene Anna van der Breggen al enkele mooie namen op de erelijst. De winnares van vorig jaar, Thi That Nguyen, gebruikte haar overwinning als springplank naar een profcontract bij Lotto-Soudal. De wedstrijd teerde op het succes van het dameswielrennen, maar de laatste jaren is het wat het slachtoffer van haar eigen succes. “Door de komst van een vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik moesten wij in 2017 uitwijken van april naar mei. Dit jaar zitten we in het vaarwater van de OVO Energy Women’s Tour, die maandag begint. Jolien D’hoore kan daarom niet bij ons starten.”

Wiebes of Kopecky?

Toch slaagde de organisatie erin een mooi deelnemersveld te verzamelen. Het podium van vorig jaar start zeker en Lotto-Soudal stuurt met Lotte Kopecky, Julie Van de Velde en Belgisch kampioene Annelies Dom een mooie delegatie naar Boezinge. “Met Canyon SRAM Racing hebben we nog een andere topploeg. Daarnaast starten er ook nationale selecties van Australië, Nieuw-Zeeland en België met wereldkampioene veldrijden Sanne Cant. Ook Sofie De Vuyst neemt deel.”

Dit jaar zitten we in het vaarwater van de OVO Energy Women’s Tour. Daarom kan Jolien D’hoore niet bij ons starten

De dames moeten een parcours van 125 kilometer afwerken. Eerst volgt er een lange lus door Heuvelland met drie keer de beklimming van de Rodeberg. Daarna volgen nog drie plaatselijke rondes in Boezinge. De wedstrijd start om 14.30 uur en de aankomst aan het Katspel wordt verwacht na 17.30 uur. Om 14.45 uur starten de dames jeugd voor een afwachtingswedstrijd van 55 kilometer. De ploegbussen staan opgesteld rond de kerk. “Als organisatie werken we nu volop toe naar zondag. Voor ons is het telkens een opluchting als alles goed en veilig verlopen is. Wie er mag winnen? Een klinkende naam zoals Wiebes of Kopecky mag zeker, maar als wedstrijd zijn we de ideale springplank voor jong talent. Dus een aangename verrassing mag zeker ook.”

Op zondag 9 juni organiseren de Kon. Sasspurters de 11de Dwars door de Westhoek voor dames elite UCI 1.1 en een afwachtingswedstrijd voor dames jeugd. De dames elite starten om 14.30 uur. Ze rijden naar Heuvelland, waar drie keer Rodeberg beklommen wordt. Omstreeks 16.55 uur worden ze weer in Boezinge verwacht. Daar werken ze drie ronden van 11,8 km af. De aankomst is om 17.50 uur. Plaatselijke ronde: Katspel, Ravestraat, Steenstraat, Boezingestraat, Reningestraat, Kapellestraat, Diksmuidseweg. De dames jeugd start om 14.35 uur voor 10 ronden (55 km). De aankomst is om 16 uur. Parcours: Katspel, Boezingestraat, Reningestraat, Kapellestraat, Diksmuidseweg.