Boek over ex-profrenner Lander Seynaeve

Bernard Callens (centraal) met Lander Seynaeve (rechts) en diens vader Luc. "Koers is een universiteit voor het leven. Lander is daar het levende bewijs van, door alles wat hij geïncasseerd heeft." (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Tom Vandenbussche

Lander Seynaeve (26) heeft na vier jaar het profpeloton vaarwel gezegd. Door chronische gezondheidsproblemen kon de Izegemnaar nooit op topniveau acteren. Vader Luc en Bernard Callens wijden er nu een boek aan: ‘Lander Seynaeve, een onvoltooide symfonie op twee wielen’.

“Luc ziet dat als een eerbetoon aan zijn zoon die hij heel graag zag koersen”, vertelt Bernard Callens, wielermedewerker van deze krant en vooral bekend als auteur van zijn Wielerjaarboeken. “Dat ging echter niet meer (door de ziekte van Crohn, red.), maar Lander is daar sterker uitgekomen. Ik zie hem als een soort van rolmodel. Koers is veel meer dan … koers. Het is veel meer dan winnen. Het is een universiteit voor het leven. Lander is daar, door alles wat hij geïncasseerd heeft, het levende bewijs van.”

Koersen is veel meer dan winnen. Het is een universiteit voor het leven. Lander is daar, door alles wat hij geïncasseerd heeft, het levende bewijs van

“Nu al is Lander volop bezig zich te heroriënteren. Hij is als ploegleider bij de beloften en elite zonder contract van Tops Antiek-Glascentra aan de slag gegaan. Hij is in de organisatie van Izegem Koers verantwoordelijk voor het aanwerven van de coureurs. Kortom: waarin een kleine coureur na een abrupt afgebroken carrière heel groot kan zijn. Ik vind dat hij zijn gedwongen afscheid heel goed verteerd heeft. Ik had verwacht dat hij in de put zou zitten nu al die andere renners weer volop aan het koersen zijn. Maar dat is niet zo.”

Dat er over Lander Seynaeve een boek verschijnt, is des te opmerkelijker, aangezien de naar Izegem uitgeweken Kuurnenaar na vier campagnes als prof geen spraakmakende uitslagen kan voorleggen. “Maar toch kan zo’n boek een functie naar anderen toe hebben”, is Callens overtuigd. “Iedereen kan er iets van opsteken. Soms moet je nu eenmaal je passie loslaten, maar tegelijkertijd kan het deuren openen naar andere zaken. Het kan je sterker maken en opladen voor iets nieuws. Koersen is zo’n harde stiel. Lander heeft er zoveel voor moeten doen en laten. Hij heeft zoveel moeten afzien om iets te bereiken. Daardoor is hij nu gestaald voor het leven. Ik verwacht dat hij in de toekomst nooit meer zoveel moeite zal moeten doen om iets te bereiken of verkrijgen.”

Het boek over de carrière van Lander Seynaeve is een aaneenschakeling van fragmenten, met ook tal van getuigenissen van onder meer James Vanlandschoot, Yves Lampaert en Xandro Meurisse. “Ik heb dan ook heel veel feedback gekregen van Lander en vooral Luc. Ik heb gezien hoe zwaar het is om een kind te hebben dat koerst. Als het fantastisch gaat, is het leuk. Maar als het minder gaat, zoals de laatste jaren bij Lander, is dat de hel. Ik zou zelfs durven zeggen: geef Lander de capaciteiten van bepaalde subtoppers die hun overschot aan intrinsiek talent verkwanseld hebben en hij was sowieso een WorldTour-renner geworden.” (TVB)

Het boek is te koop in de Standaard Boekhandel en bij Snoepy in Izegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.