BK veldrijden: daarom wordt het Koning Eli I van België

© belga
Tom Vandenbussche

Op 10 januari 2015 veroverde Eli Iserbyt (22) in de modderpoel van Erpe-Mere zijn vijfde opeenvolgende Belgische kampioenentrui: één als aspirant, twee als nieuweling en twee als junior. Sindsdien staat de Kuurnenaar droog, maar anno 2020 lijken de sterren hem wel heel gunstig gezind. Waarom Iserbyt komende zondag in Antwerpen zijn eerste driekleur bij de profs verovert.

… omdat hij (bijna) weer zijn conditie van het seizoensbegin heeft

“Eli zit bijna weer op het niveau dat hij van september tot halverwege november heeft kunnen aanhouden”, merkt zijn trainer Rudi Van de Sompel op. “Toen is hij een dag of veertien op de sukkel geweest. Een beetje ziek, maar dat hebben we toen bewust stilgehouden. Begin december is hij voor twee weken naar Calpe getrokken, maar ook daar kreeg hij last van buikgriep en moest hij overgeven. Alles samen heeft Eli drie weken lang amper kunnen trainen. Maar de voorbije weken is hij weer helemaal de oude aan het worden. Normaal gezien zal hij er zondag staan. Het BK en het WK in Zwitserland, waar de renners een parcours zoals het Treviso 2008 van Lars Boom terugvinden, zijn de wedstrijden waar het nu om draait.”

… omdat het parcours niet is zoals dat normaal het geval in Antwerpen is

Iserbyt is zondag de te kloppen man, ook al is het parcours in Antwerpen niet meteen zijn ding. “Akkoord, Eli rijdt niet zo vlot door het zand, maar we kennen de omloop (met minder zand dan gewoonlijk in Antwerpen, red.). Het is niet zoals Koksijde, hé. Er maken enkele renners kans op die titel”, benadrukt Van de Sompel.

Ook ex-wielercoryfee Roger De Vlaeminck zet Iserbyt op één. “Hoe meer bochten, hoe meer kans hij maakt. Dat Laurens Sweeck een zandspecialist is? Soms is het bij hem alles, soms weer niets. Soms zie ik hem meegaan met Van der Poel en denk je: ‘Amai’. Maar als het moet bij Sweeck, lukt het niet.”

… omdat hij de superfavoriet is

Paul Herygers, co-commentator bij Sporza en parcoursbouwer van tal van crossen, geeft Iserbyt het voordeel van de twijfel. “Eli is de absolute topfavoriet. Hij is door omstandigheden door het seizoen gewalst en is al weken MVP niet meegerekend met voorsprong de beste van het lot. Dan kan je normaal de druk aan die aan zo’n BK vasthangt. Hij is de man. De superfavoriet. Alleen winnen die het BK niet altijd. Ik kan het weten. Misschien was Eli wel iets te vroeg in vorm. Pas een uur voor de start, zondagnamiddag, moet je goed zijn. Dat noemen ze dan pieken.”

Toch houdt Herygers een slag om de arm. “Laurens Sweeck heeft de voorbije weken op de meest ideale manier in de luwte naar dit BK kunnen toeleven. Voor hem zou die trui op financieel vlak de grootste stap vooruit zijn. Zes op tien keer is het voor Iserbyt, maar dan blijven er nog vier kansen over, hé. Ook Michael Vanthourenhout is heel goed. Je hebt Wout van Aert. Er is de factor Toon Aerts. En Tim Merlier wordt wel heel vaak over het hoofd gezien, vind ik. Gelukkig is het BK geen roulette, want anders zaten we nu plots met 36 kanshebbers. (grijnst) Het wordt het meest open BK in jaren.”

… omdat Wout van Aert nog snelheid te kort zal komen

Roger De Vlaeminck denkt dat Wout van Aert de grootste tegenstander van Iserbyt wordt. “Hij reed nog maar twee crossen, werd twee keer vierde en slechter zal hij niet meer worden. Van der Poel is er zondag uiteraard niet bij. Toon Aerts is een groot vraagteken en zal normaal nog niet in orde zijn. Iserbyt en Van Aert zijn dan ook mijn twee favorieten. Met een voorkeur voor Van Aert, al denk ik dat Wout nog net te kort zal komen door een gebrek aan snelheid.”

“Iserbyt en Van Aert zijn mijn twee favorieten, maar Wout komt snelheid te kort” – Roger De Vlaeminck

… omdat hij met de druk omkan

Vier keer eindigde Iserbyt de voorbije weken als tweede achter een ongenaakbare Mathieu van der Poel. Zondag om kwart na drie verschijnt hij dan ook als dé uitgesproken topfavoriet aan de start van het BK. Dat zorgt sowieso voor heel wat druk, maar daar kan de West-Vlaming wel mee overweg. “Eli weet intussen hoe hij naar zo’n kampioenschap moet toeleven”, is vader Joost overtuigd. “Hij heeft geleerd uit het verleden. De voorbije week heeft hij zich dan ook zo afzijdig mogelijk gehouden. Zo weinig mogelijk contact met andere mensen. Weinig telefoontjes. Geen bezoek. Ook wij, zijn ouders en broer, laten hem met rust. Zijn ploeg (Pauwels Sauzen-Bingoal, red.) heeft wel beslist om de nacht voor het BK met alle ploegmaats samen op hotel door te brengen. Om nog een aantal zaken voor zondag door te nemen. Eli wordt dus uit zijn normale omgeving weggetrokken, maar daar zie ik geen problemen in”, aldus Joost Iserbyt, die toegeeft dat het de voorbije week ook bij hem en de familie begon te kriebelen. “Maar dat is normaal. Ook voor zijn vriendin Fien trouwens. Voor haar is dit zeker nieuw. Wij proberen haar te helpen waar we kunnen. En er zo weinig mogelijk over te praten. (knipoogt) Niet evident, want alles draait rond Eli.”

… omdat zijn entourage het hem zo gemakkelijk mogelijk maakt

Vorige week donderdag trok Iserbyt voor de eerste keer naar Antwerpen om het BK-parcours te verkennen. Woensdag volgde een tweede inspectie met de ploeg. “De eerste keer heb ik met de mobilhome gereden”, geeft papa Joost aan. “De tweede keer deed zijn broer Olivier dat. We vinden zoiets belangrijk, want dan kan Eli extra rusten. Het zijn details, maar die kunnen het verschil maken. Het zand is niet zijn ding, maar er zijn er vier, vijf die kans maken. Eli is één van hen.”