BK tijdrijden is onverhoopt godsgeschenk voor Middelkerke

Remco Evenepoel. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Op donderdag 27 juni vindt in Middelkerke het BK tijdrijden voor heren profs, dames elite en elite zonder contract plaats. Vooral bij de profs wordt een hevige strijd verwacht tussen Victor Campenaerts, Yves Lampaert, Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tim Wellens en Thomas De Gendt.

Some guys have all the luck, some cities too. Middelkerke mag zich in deze aangesproken voelen. Tot voor kort waren de tijdritten (vrouwen en heren eliten met en zonder contract) de kneusjes van de Belgische kampioenschappen maar op donderdag 27 juni wordt het een eyecatcher met vooral bij de profs een fascinerend strijdtoneel zonder hoogtemeters. Ergens moet je hopen op slecht weer met regen en een strakke zuidwester, maar dat zou de publieke opkomst niet ten goede komen.

Victor Campenaerts (titelverdediger en werelduurrecordhouder), Thomas De Gendt (vicekampioen 2018 en ontsnappingskoning), Yves Lampaert (de kampioen van 2017) en Tim Wellens (winnaar van de tijdrit in de Baloise Belgium Tour) zijn de vier notoire hoofdrolspelers, opgelijst met nieuwkomers Remco Evenepoel (wereldkampioen tijdrijden juniores 2018) en Wout van Aert (winnaar van de tijdrit in de Dauphiné Libéré). Het zijn vooral die twee renners die voor een bijkomende dimensie zorgen. Zelfs Laurens De Plus (verbazend achtste in de eerste tijdrit van de Giro, die hij naderhand ziek moest verlaten) kan als zevende eend in de bijt kort aansluiten. Ook Stan Dewulf (Stavele), Frederik Frison, Nathan Van Hooydonck en Guillaume Van Keirsbulck zullen aardig wat blikken vangen en kunnen zich heel misschien tussen de zeven voornoemden wurmen.

Ik verwacht mij aan een prangend duel tussen Campenaerts en Van Aert, maar Evenepoel mag mijn prognose doorkruisen

Hun kampioenschap begint om 15 uur en wordt (vanaf 12.30 uur) voorafgegaan door de elite zonder contract, met titelverdediger Benjamin Verraes als topfavoriet, en (vanaf 13.50 uur) door de vrouwen, met meerdere kanshebsters, onder wie de West-Vlaamse meisjes Ann-Sophie Duyck en Julie Van De Velde.

Het parcours zal het blijvende aroma van de Noordzee met zich meedragen: start in de Westendelaan (ter hoogte van de rotonde parking Yzerlaan) – Heirweg – Loviestraat – Schuddebeurzeweg – Bamburgstraat – Lombardsijdelaan – Westendelaan (aankomst vòòr het tijdelijke Casino). Aan het nabije Sportpark De Krokodiel wordt er een geanimeerd toeschouwersplein ingericht met uitzicht op een groot scherm.

Nog meer BK’s

Dit kampioenschap zal Middelkerke nog steviger op de wielerkaart zetten dan het al was. De komende jaren zal dat verder aanzwengelen met op 31 mei 2020 het BK op de weg voor juniores jongens en meisjes en het BK MTB trial in 2021. Absoluut topjaar wordt evenwel 2022 met de diverse kampioenschappen veldrijden (8 en 9 januari) én de wegkampioenschappen voor eliterenners vrouwen en mannen (26 juni). “Middelkerke zal ook de komende jaren niet uit het wielernieuws weg te slaan zijn”, juicht schepen van sport Henk Dierendonck, de uitbater van camping Viking, zelf geen notoire wieler- maar een paardenfreak “Ik verwacht mij aan een prangend duel tussen Campenaerts en Van Aert, maar Evenepoel mag mijn prognose doorkruisen.”

“Middelkerke is de wielersport altijd heel genegen geweest. Maar wat we vanaf nu in de steigers zetten, slaat toch alles. Freddy Maertens is onze eerste ambassadeur en de peter van alle kampioenschappen. Ook Johan Museeuw heeft zijn aanwezigheid toegezegd, net als Patrick Lefevere, die nochtans niet altijd door één en dezelfde deur kon als onze burgemeester, maar na donderdag 27 juni komt daar misschien verandering in. Middelkerke wordt de komende vijf jaar incontournable in de hoofden van elke rechtgeaarde wielerliefhebber.”

Middelkerke is al decennialang bekend door de traditionele Noordzeecross, de jongste jaren de slotmanche van de Superprestige. Last but not least was er 20 jaar geleden het wegkampioenschap van België voor juniores met aankomst op de Zeedijk, gewonnen door Kevin D’Haese voor Karel Bontinck en Kevin De Croock. Kevin Van Impe werd vijfde en Nick Nuyens zesde.