BK-parcours is definitief goedgekeurd

Brug over de Koninklijke Baan
Redactie KW

Op het parcours van het BK veldrijden in Oostende vond woensdagochtend de laatste keuring plaats. Na de ophef van de voorbije dagen en de aanpassing van dinsdag werd niets meer gewijzigd aan de omloop. “Het parcours is nu in orde”, klonk het.

Roland Liboton en Eddy Lissens keurden woensdagochtend voor de Belgische Wielerbond het parcours, zoals dat jaarlijks gebeurt op de woensdag voor het BK. “Dinsdag ben ik langsgegaan omwille van de ophef die was ontstaan op maandag”, legde Lissens nog eens uit, “en dus heb ik het parcours toen echt meter voor meter nagemeten. In de oorspronkelijke plannen was het 3000 meter lang, daarna 2.800 meter, dan 2.650 meter, nu bedraagt het 2.525 meter. Volgens het reglement moet 90 procent van het parcours berijdbaar zijn, 10 procent niet berijdbaar. De loopstrook in het zand is nu teruggebracht tot 250 meter, de reglementaire afstand (in totaal is de zandpassage 380 meter, waarvan 130 berijdbaar). Het is een beetje jammer dat hier commotie over is ontstaan, maar het parcours is niet aangepast op vraag van een ploegleider, maar omdat het moet voldoen aan de reglementen.”

Boksen tegen de wind

Meter voor meter werd de omloop woensdag nog even afgestapt, nagegaan of de balkjes de reglementaire hoogte hebben, de omloop overal breed genoeg is, enzovoort. “Het parcours is goedgekeurd”, aldus Liboton, “onderschat deze omloop trouwens niet. Het deel over de hippodroom is goed berijdbaar, met snelle rechte stroken die afgewisseld worden met technische stukken, maar het deel op het strand is ‘boksen tegen de wind’. Dat zal heel lastig zijn, het weer zal daar de komende dagen ook nog zijn rol spelen. Vandaag kon je bijna op de helft van het strand op de fiets blijven door de vele regen, gisteren was dat minder het geval. Op het strand kan je het verschil maken, dat is een zware passage, zeker ook na die steile brug. Het zal een mooi BK worden, deze omloop leent zich daartoe en we moeten niet onnozel doen: Wout van Aert is de grote favoriet”

Zoals eerder aangegeven wordt voor de heren nieuwelingen en het BK voor de dames nieuwelingen, junioren, U23 en elite de doortocht over het strand beperkt tot 165 meter (in plaats van 380 meter voor de andere categorieën). “We konden niet anders”, verklaart Lissens nog, “bij de dames rijden er vier categorieën dezelfde wedstrijd, dit was de enige oplossing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier