BK mountainbike op de Rodeberg wordt opstapje naar het WK in 2024

Redactie KW

Op en rond de Kosmos in Westouter worden van 18 tot en met 22 juli heel wat mountainbikewedstrijden georganiseerd. Hoogtepunt van de vijfdaagse is het BK mountainbike op zondag 22 juli.

Op een bewonersvergadering bleek dat vooral de horeca heel wat vragen had over de bereikbaarheid van hun zaken. “Het weekend is voor ons heilig. We kunnen onze klanten dan echt niet missen.” Het organiserende veld- en wegritcomité Hooglede-Gits luisterde aandachtig naar de bekommernissen van de bewoners. “Samen met de organisatie, Natuur en Bos, de gemeente Heuvelland en jullie bewoners vormen we één team,” weet Rik Debeaussaert voorzitter van het veld- en wegritcomité Hooglede-Gits. Aan het verkeerscirulatieplan zal op voorstel van van de bewoners wellicht nog wat gesleuteld worden. Het event start op woensdag 18 juli met een 8-uren race voor recreanten, vervolgens is er op donderdag 19 juli een bike-run voor duo’s, eveneens voor recreanten. Vanaf de vrijdag staan de trainingen en de wedstrijden voor het Belgisch kampioenschap mountainbike op het programma. “Naast de toppers van het mountainbike worden op Wout Van Aert na alle toppers uit het veldrijden verwacht,” zegt Debeaussaert.

geen koersliefhebber

Bruno Libbrecht, die aan de aankomstzone op de site van de Kosmos woont, ziet niet meteen de meerwaarde van het evenement. “Ik ben geen koersliefhebber, maar wordt door de renners wel vijf dagen gegijzeld.” Volgens de organisatie moet dit BK de grote proef zijn voor de komst van het WK in 2024. “Daar komen tot 15.000 toeschouwers op af.”

Voor voorzitter Rik Debeaussaert is het koffiedik kijken naar de belangstelling voor het BK. “Vorig jaar in het Waalse Erezée waren er 250 betalenden. Maar Erezée is Heuvelland niet.”

Vanuit de horeca waren er heel wat vragen over de bereikbaarheid van hun handelszaken. Ook de bewoners hadden vragen bij het afsluiten van het parcours op zondag. “Moet dat echt om 6.30 uur als de eerste wedstrijd pas drie uur later wordt gereden?” Alle wedstrijden starten aan de voet van de Rodeberg en rijden aan de Nachtegaal het onverharde gedeelte van het parcours op.

beide kanten

Voor Andy Bollier was een andere locatie een betere oplossing geweest. “Er is bijvoorbeeld het voormalige motorcrossparcours aan Loker Hoekje. En met de Sulferberg heb je meteen een ideale aanloop daar naartoe.” Parcoursbouwer Bert Doise veegde de opmerking meteen van tafel. “We zijn gebonden aan kilometers en aan een hoogteverschil. Dat halen we niet op jouw parcours. Nu gebruiken we beide kanten van de Rodeberg om een volwaardige omloop aan de renners aan te bieden.” Op één maand van het event zal de organisatie nogmaals de bewoners samenroepen. Ondertussen kan iedereen een aantal opmerkingen overmaken via de website van de organisatie. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.