Bjorn Vermeersch van Wielerteam Ieper ziet belangrijke uitdaging: “Moeten renners gemotiveerd houden”

Bjorn Vermeersch.© EF
Bjorn Vermeersch.© EF
Redactie KW

Bjorn Vermeersch is al twaalf jaar lang voorzitter van Wielerteam Ieper en ziet ook dat zijn renners het niet altijd even gemakkelijk hebben in dit koersloze seizoen.

Bjorn Vermeersch heeft er als voorzitter al een lange staat van dienst opzitten. In 2010 richtte hij samen met Johan Callemein een wielerploeg op. Toen werd dat nog op hoongelach onthaald, maar ondertussen hebben ze de criticasters wel de mond gesnoerd. Harm Vanhoucke en Stan Dewulf zijn twee ex-renners die het tot prof hebben geschopt en ook 2019 werd een topjaar voor Wielerteam Ieper. Vooral de doorbraak van Gerben Dewinter bij de nieuwelingen sprong daarbij in het oog.

Plezier hebben, staat voorop

“Ik denk dat we best trots mogen zijn op hetgeen we als kleine ploeg al bereikt hebben”, vertelt Vermeersch. “Het doet me bijvoorbeeld nog altijd veel deugd om Harm en Stan bezig te zien tussen de profs. Het is sowieso leuk als onze renners goed presteren, maar dat is niet het belangrijkste. Plezier hebben en zich amuseren, dat staat voorop. We noemen ons niet alleen een familieploeg, we zijn het ook. Iedereen krijgt bij ons een kans om de wielersport op een leuke en speelse manier te ontdekken. Tegenwoordig zijn er al jonge renners die werken met een trainer, een wattagemeter op hun fiets hebben staan of rijden met het duurste materiaal… Daar heb ik niets op tegen, maar we kunnen nu eenmaal niet van iedereen verwachten dat ze nieuwe Wout van Aert of Remco Evenepoel worden. Daarom zeg ik: geen druk en wie goed is, komt wel naar boven.”

“Je merkt dat wel aan de renners, dat ze de koersen missen”, vervolgt Vermeersch. “Zonder competitie is het gemotiveerd houden van de renners momenteel onze grootste opdracht, maar de ploegleiders doen dat uitstekend. Eind januari hebben we de ploegtrainingen heropgestart en daar waren onze renners heel enthousiast over. Nu worden die nog steeds gehouden, op woensdag en zondag. Met respect voor de geldende coronamaatregelen natuurlijk. Ik denk dat we nog altijd niet mogen vergeten in welke situatie we ons momenteel bevinden en dat er nog steeds belangrijkere zaken zijn dan koers.”

Juni of juli

Bij Wielerteam Ieper zijn ze uiterst voorzichtig, maar dat neemt niet weg dat ook Vermeersch reikhalzend uitkijkt naar de start van het wielerseizoen. “Ik hoop echt dat we vanaf juni weer kunnen koersen, maar ik vrees dat het eerder juli zal zijn. Het zijn niet alleen de wedstrijden die niet kunnen doorgaan, ook de activiteiten die we normaal gezien met de ploeg organiseren moeten we nu missen. De stage in de voorbereiding, de ploegvoorstelling, onze barbecue aan het begin van de zomer… Momenten waarop we ouders en renners eens samen zagen. Het is ontzettend jammer dat we het nu zonder al die mooie momenten moeten doen”, besluit Vermeersch. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.