Beste seizoen ooit voor Anthony Spysschaert

Anthony Spysschaert, hier aan de slag op het PK in Baliebrugge, rijdt dit weekend de Vélomédiane. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Het gaat goed met Anthony Spysschaert. De Knokkenaar is naar eigen zeggen bezig aan zijn beste seizoen ooit. Dat wil toch wat zeggen, in een wielercarrière van 15 jaar. En het is nog niet gedaan, want van septemberitis is duidelijk geen sprake bij de 33-jarige elite zonder contract. Staan nog op zijn programma: de cyclosportive La Vélomédiane Claudy Criquielion, La Charly Gaul en twee andere granfondo’s.

Voor Anthony Spysschaert begon het allemaal zo’n 15 jaar geleden, toen hij voor zijn 18de verjaardag een koersfiets cadeau kreeg van zijn vader. Voordien was hij een degelijk voetballer. Hij doorliep de jeugdreeksen van Knokke en Cercle Brugge, maar in het wielrennen vond hij al snel een nieuwe liefde. “Pas als tweedejaarsbelofte reed ik mijn eerste koersen”, neemt Anthony ons mee naar het prille begin. “Aanvankelijk kermiskoersen, maar al snel ging ik op zoek naar iets anders. Ik wou graag deelnemen aan wedstrijden met iets meer hoogtemeters en een langere afstand. Maar als je niet bij de top van België behoort, krijg je daar amper de kans toe. En zo kwam ik bij de cyclosportieven en granfondo’s terecht. Iedereen mag daaraan deelnemen: recreanten, nevenbonders, elite zonder contract, ex-profs… Het niveau ligt er iets lager, maar valt zeker niet te onderschatten. Zonder training rijd je ook daar geen mooie uitslag. Ik train gemiddeld zo’n 15 uur per week en dat is toch nodig om mee te spelen voor de overwinning.”

Razend ambitieus

Want laat één ding duidelijk zijn: de Knokkenaar behoort tot de absolute toppers bij de cyclosportieven. In die 15 jaar heeft hij dan ook een stevig palmares uitgebouwd. Zowel wedstrijden in binnen- als buitenland én enkele meerdaagsen prijken op zijn erelijst. En daar hoeft het zeker niet bij te blijven. Spysschaert is nog steeds razend ambitieus en wil zo snel mogelijk een nieuwe wedstrijd op zijn naam schrijven. “Morgen ga ik van start in de cyclosportieve La Vélomédiane Claudy Criquielion, een koers van 175 km met meer dan 3.000 hoogtemeters. Na een paar weekjes rustig aan doen voel ik dat de conditie weer op punt staat. Daarvoor had ik een periode met veel competitie en harde trainingen. Niet dat ik oververmoeid was, maar het ontbrak me aan frisheid. Die zou intussen terug moeten zijn. Ik verwacht dan ook te kunnen meespelen voor winst. Ik haalde al een paar keer de top tien, dus ga ik nu voor het hoogste schavotje.”

Soms voel ik dat ik nood heb aan een nieuwe sportieve uitdaging, zoals een triatlon bijvoorbeeld

Ook daarna staan er nog een paar mooie uitdagingen op het programma van de 33-jarige fietsfanaat, met op 8 september La Charly Gaul (een cyclosportieve) en een week later La Picarde Baie de Somme. “Eigenlijk had ik ook graag deelgenomen aan de Kustpijl, een UCI 1.2-koers voor eliterenners in eigen streek”, pikt Anthony in. “Een vriend van me had eens gepolst bij de organisatie met de vraag of we niet mogen deelnemen met een ploeg van individuele renners, maar ik vrees dat het niets zal worden. Jammer, maar met La Picarde heb ik een leuk alternatief. Ook de Riderman zal ik nog zeker betwisten, een driedaagse granfondo in het Zwarte Woud.”

Nieuwe uitdaging?

Daarmee zet Anthony hoogst waarschijnlijk een punt achter zijn wielerseizoen, naar eigen zeggen het beste uit zijn carrière. “Qua resultaten is 2019 zeker mijn strafste jaar tot nu. Ook bij de beloften en elite zonder contract behaalde ik namelijk een reeks ereplaatsen: een keer negende, een keer derde, enkele keren top 20, nog een keer derde in mijn thuiskoers… Ik vermoed dat mijn uitstekende voorbereiding daar wel voor iets zal tussen zitten. Ik trok vorige winter voor twee maanden naar Tenerife om er te trainen. Ik had op mijn werk veel overuren opgespaard en wou eens weten hoe het was om te leven als een prof: fietsen, eten, rusten… Het was een zalige periode. Of het niet eenzaam was? Neen, ik kreeg geregeld het gezelschap van enkelen vrienden en ook mijn vriendin is voor een paar weken afgekomen. Ik zou graag nog eens terugkeren, maar ik denk niet dat het weer voor twee maanden zal zijn”, lacht de rij-instructeur bij Topper.

Het geeft perfect aan hoe graag de Knokkenaar met de fiets rijdt. Toch denkt hij erover na om straks een nieuwe weg in te slaan. “Soms voel ik dat ik nood heb aan een nieuwe sportieve uitdaging. Daarom dat ik mezelf graag eens aan een triatlon zou wagen. Ik heb vroeger nog op de sportschool gezeten en die afwisseling van sporten spreekt me wel aan. Maar zover zijn we nog niet. Voor hetzelfde geld spendeer ik volgend jaar gewoon weer uren op mijn koersfiets.” (Beau Vandevyvere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.