Bert Van Lerberghe valt naast selectie voor de Vuelta

Bert Van Lerberghe: "Een grote ronde had mij ook kunnen verbreden als wielrenner." © Layla Vancompernolle
Redactie KW

Bert Van Lerberghe mag/moet zich vanaf nu voluit focussen op een nazomer en herfst in eigen regio. Nadat hij eerder al de Ronde van Frankrijk miste, werd de Desselgemnaar nu ook verbannen uit de definitieve selectie van Cofidis voor de Ronde van Spanje.

Er ging een akkefietje aan vooraf in de Ronde van Polen met een in Zabrze fout gelopen lead-out voor Nacer Bouhanni, die Bert plots niet meer in zijn spoor aantrof. Bouhanni wond zich daar bijzonder over op, maar vergat daarbij dat hij ook in de voorafgaande ritten in een verloren positie aan de spurt begon en niet dichter eindigde dan de dertiende plaats op de openingsdag in Karkow. Kostte dat Berts verwijdering uit de selectie voor de Vuelta? “Aangenaam is anders en het ontlokte inderdaad een bizar gevoel”, geeft Bert Van Lerberghe toe.

“Ik kan niet anders dan de beslissing van de ploegleiding te aanvaarden”

“Maar ik kan niet anders dan de beslissing van de ploegleiding te aanvaarden. Ik ben trouwens bereid om de tekst en uitleg van mijn Italiaanse ploegleider Roberto Damiani, die het goed voor heeft met mij, blindelings te geloven. ‘Zo kun je tijdens de nazomer en de herfst jouw eigen kans gaan in een respectabel aantal Belgische en Franse koersen’, liet hij weten. Zo is dat.”

Aardige start

Bert Van Lerberghe veerde op naar de zevende wielerhemel toen hij in oktober 2017 een lucratieve overstap kon maken van Sport Vlaanderen-Baloise naar de Franse kredietverstrekker. “Mijn seizoen begon ook vrij aardig met als kroonstuk een zevende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad”, herinnert Bert zich. “Met een ploegmaat in steun had ik nog dichter kunnen eindigen. Toch kon ik mij geen betere intrede in eigen land dromen. In Paris-Nice vijzelde ik mijn conditie verder op. Jammer dat een zware val op de voorlaatste dag mij afremde. Toch had ik in Milano-Sanremo een uitstekend gevoel tot ik aan de voet van de Capo Bertha lek reed. In de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix zette die trend zich door: uitrijden na meerdere valpartijen en fietswissels. Ik weet nu al zeker dat ik in die topkoersen veel te zoeken heb.”

“Tijdens het middelste gedeelte van het seizoen werd het wat minder zodat de Tour werd ingeruild voor de Vuelta, die nu op zijn beurt aan mijn neus voorbijgaat. Jammer maar helaas, want een grote ronde had mij ook kunnen verbreden als wielrenner. Nu mag ik mij, zoals mijn ploegleider mij aanbeveelt, voluit focussen op enkele interessante wedstrijden in eigen land en in Frankrijk: de Tour du Poitou-Charentes van deze week gevolgd door de Brussels Cycling Classic (1 september), de Grand Prix de Fourmies (2 september) en de Isbergues (16 september) en nadien ook nog de Omloop van de Westhoek-Eurometropool (21 september) en de Tour de l’Eurométropole (22 september). Dat zijn koersen waarin ik absoluut iets wil neerzetten.”

Bevriend met Laporte

Ook in 2019 komt Bert Van Lerberghe uit voor het procontinentale Cofidis. Hij voelt zich dus niet geroepen om de goede orde en de sereniteit te verstoren. “Ik voel mij uitstekend bij Cofidis”, bevestigt hij. “Met Christophe Laporte, die aan een geweldig seizoen bezig is, kan ik het uitstekend vinden en zoals al eerder aangehaald ziet mijn ploegleider Roberto Damiani veel in mij en zal hij er alles aan doen zodat ik mijn doelstellingen kan waarmaken. Dat zet nu al de goede toon voor een sprankelend 2019.”

(BCA)