Berne Vankeirsbilck: “Plezier beleven is het belangrijkste”

© Foto Coghe
Redactie KW

Berne Vankeirsbilck is bezig aan geslaagde comeback in het veld. Afgelopen zondag mocht de naar Rollegem uitgeweken eliterenner voor het eerst het zegegebaar maken sinds zijn terugkeer.

16 december 2016 in KW: “Berne Vankeirsbilck houdt het wielrennen voor bekeken”. Het was een verrassing voor velen, want hij stond gekend als een talentvolle belofte. Na zijn laatste seizoen als U23-crosser verliep zijn voorbereiding in combinatie met een nieuwe job in de gevelrenovatie niet naar wens. Daarnaast stak hij ook de handen uit de mouwen om zijn droomhuis te verwezenlijken. Veel tijd om te trainen was er niet en Berne besloot dan maar om de fiets aan de haak te hangen. Maar ondertussen zijn we twee jaar verder en zit Vankeirsbilck al een tijdje terug op de fiets.

Liefde voor de fiets

Vanwaar die keuze? “Vorige winter ben ik een paar keer meegegaan met de ploegtrainingen van Tops Antiek-Glascentra HCT, de ploeg van Gino Pieters. Dat ging wel vlot en al snel begon de liefde voor de fiets terug te bloeien”, verduidelijkt de elite zonder contract. “In maart pikte ik de draad met competitie terug op en ik mag zeker niet klagen. Begin juli werd ik bijvoorbeeld tweede in Oostnieuwkerke. Er zat zelfs meer in. Een paar keer had ik de benen om te winnen, maar de factor geluk speelt ook een rol. Met een sterke wegcampagne kon ik met vertrouwen het veld induiken. De hoofdprioriteit ligt nog altijd daarop.”

Ik hoop om in de resterende weken van het crossseizoen nog een keer te kunnen winnen

“Sinds ik terug ben beginnen koersen, heb ik last van mijn linkerbeen dat snel verzuurt. Daarnaast zijn mijn trainingsuren nog altijd wat beperkt, maar nu heb ik door een nieuwe job in de bouw een beetje meer tijdsruimte. Bovendien ben ik al een tweetal weken in ouderschapsverlof. Daarvan moet je profiteren om eens goed te trainen”, lacht Berne die in Balegem zijn eerste overwinning sinds zijn comeback behaalde.

Slimme aanpak

“Door de regen was het een modderig parcours. Daarop kan ik mij steevast uitleven zoals vroeger het geval was. In de eerste helft van de cross voelde ik dat het goed zat. Maar vanaf de tweede helft begon mijn linkerbeen op te spelen. Ik moest het slim aanpakken en werkte het in een sprint af. Altijd leuk om nog eens te proeven van de eerste plaats. Ik hoop om in de resterende weken van het crossseizoen nog een keer te winnen, maar de nadruk ligt vooral op plezier. Dat is nog altijd belangrijkste”, rondt de renner van het Harelbeeks Cycling Team af. (JV)