"Aansterken was mijn initiële doel voor 2018 en dat is mij ook gelukt", verduidelijkt Tim. "Het leverde vier mooie overwinningen op: Les Marcaires, waar ik ik in een sprint bovenop de slotklim Kenny Nijssen (momenteel stagiair bij Katusha, red.) versloeg, de Trophée l'Oisans en twee dagzeges in de Trilogie de Maurienne. In de Trois Ballons (vierde, red.) en in de Marmotte (zesde, red.) klom ik eveneens in de uitslag. Desondanks wilde ik meer en beter. In de Marmotte was ik op mijn sterkst en zat er dus meer in dan een zesde plaats. De Belgische dominantie in die gereputeerde cyclosportieve in de Franse Alpen (vier Belgen in de top zes waarvan een 18-jarige als tweede, red.), bewijst volgens mij dat jonge klimmers in België te weinig kansen krijgen. Goede Belgische klimmers krijgen in de gewone wegcircuit geen kans om hun klimtalent te laten zien en komen zo in de Granfondo's terecht. In de Trilogie de Maurienne was ik, getuige daarvan mijn twee dagzeges, wellicht de beste, maar een val kostte mij het eindklassement. Mijn overwinnaar daar bevestigde naderhand wel met een overwinning in de Marmotte Pyrénées. Die uiteenlopende ervaringen laden mij wel bij voorbaat op voor een ambitieuzer 2019."

Trainen met Koen Naert

Tim Alleman is inmiddels 31 jaar. Pas vijf jaar geleden maakte hij als wielrenner zijn opwachting. "Ik reed ook enkele koersen op de weg bij de elite zonder contract, maar daarvoor ben ik letterlijk en figuurlijk te licht voor en daarvoor zal ik dus passen in de toekomst. Daarvoor was ik als afstandsloper actief in het veldlopen en op de piste. Ik leerde er in mijn trainingsgroep de gedrevenheid kennen van enkele toplopers zoals Koen Naert en Stijn Fincioen. Ik behaalde als loper enkele mooie resultaten en zeges in regionale veldlopen, maar blessures remden mij te veel af om hiermee verder te gaan.

"De Belgische dominatie in La Marmotte bewijst volgens mij dat jonge klimmers in België te weinig kansen krijgen"

Tim breekt ook een lans voor Belgische klimmers wiens ontbreken volgens hem niet aan een manco van talent ligt. "Velen die met spelend gemak hoogtemeters kunnen trotseren, krijgen geen kans om zich te bewijzen", zucht Tim. "Zo werd de 18-jarige Arne Bauters tweede in de Marmotte, terwijl voormalig beloftewereldkampioen en huidig Tourrenner Kevin Ledanois vorig jaar pas zesde werd. Maar Arne kreeg niet de kans om zijn klimtalent te demonstreren. Hij kwijnde weg in gewone koersen met te weinig reliëf", benadrukt Tim.

Leraar aardrijkskunde

Tim Alleman is in het dagelijkse leven leerkracht aardrijkskunde in het Onze-Lieve-Vrouwecollege en het Sint-Andreasinstituut in Oostende. Hij woont in Bredene samen met zijn vriendin Jolijn Van den Bussche, die er in Ettelgem bij Oudenburg met Hannes Pauwels een praktijk kinesitherapie op nahoudt.