Benjamin Declercq staat zonder contract toch aan de start van Izegem Koers: ‘Graag de koers uitrijden”

Benjamin Declercq: “Een carrière als eliterenner zonder contract streef ik niet na.” © Foto Coghe
Redactie KW

Wie dacht tijdens Izegem Koers van donderdag 7 september een pintje te drinken aan de zijde van ex-prof Benjamin Declercq moet minstens nog een jaar wachten op die gelegenheid. De 29-jarige Izegemnaar staat gewoon aan de start van de profkermiskoers. In het shirt van Shifting Gears.

Na zes profseizoenen – drie bij Sport Vlaanderen-Baloise, evenveel bij Arkéa Samsic – vond Benjamin Declercq eind vorig jaar geen ploeg. Ondanks die ontgoocheling draaide hij snel de knop om. De master in de economische wetenschappen vond snel een job. “Kort na Nieuwjaar startte ik bij Deloitte”, vertelt Declercq. “Een kantoorjob in Oostkamp als accountancy consultant. Een zittende job in de privé. Boekhouding en belastingen, daar ben ik vooral mee bezig.”

In zijn profjaren zat hij gebeiteld op de fiets, nu zit hij elke dag een respectabel aantal uren gekluisterd aan een computerscherm. “Heel snel kwamen er vijf kilootjes bij”, geeft hij toe. “Ik kreeg er weer een paar af. Nu zit ik twee tot drie kilo boven mijn vroegere conditiegewicht. Dat valt best mee.”

Tijdrovend

Dat hij niet veel tijd meer heeft om te fietsen is een minpuntje. “Eigenlijk had ik gehoopt meer te kunnen fietsen”, gaat Declercq voort. “Dat is een tegenvaller. Ik heb een tijdrovende job. Ik moet het doen met vijf tot zes uur fietsen per week. Mijn sportieve doelen heb ik moeten schrappen.”

En toch komt hij weer in competitie. Vermoedelijk zal hij dit weekend ergens een kermiskoers afwerken. Als zijn vergunning voor renner elite 2 in orde is. Om in functie van Izegem Koers de benen een klein beetje te laten draaien. In eigen stad zal hij volgende donderdag een rugnummer opspelden. Het volume dat hij in zes profseizoenen opbouwde kan niet volledig weg zijn. Maar toch. Het is van 11 oktober 2022 geleden dat hij koerste. Toen sloot hij in Putte-Kapellen de Nationale Sluitingsprijs als vijfde af. Een week eerder won hij in Zele de Oost-Vlaamse Sluitingsprijs.

“Ik weet het, het is niet realistisch te starten in een kermiskoers voor profs”, beaamt Benjamin Declercq. “Mocht ik Izegem Koers kunnen uitrijden zou dat, denk ik, fantastisch zijn. Recent had ik twee weken vakantie. In die periode heb ik wat meer kunnen fietsen. Ik ken de organisatoren van Izegem Koers goed. Voor hen doe ik volgende donderdag mee.”

Duatlon

Wat niet betekent dat we de ex-prof straks vaak in andere regionale wedstrijden bij de elite zonder contract en beloften te zien krijgen. “Een carrière als eliterenner zonder contract streef ik niet na”, beklemtoont Declercq. “Ik wil gewoon een beetje actief blijven. Niet fietsen om te fietsen, ik wil er een paar doelen aan verbinden. Misschien waag ik me in de toekomst aan een duatlon of rijd ik een mountainbikewedstrijd.”

Vorig jaar ontbrak Benjamin Declercq in Izegem. Hij reed in die periode in Québec en Montréal de twee Canadese manches van de World Tour. Twee jaar geleden trad hij in eigen stad wederop. Enkele maanden nadat hij in Lyon een operatie onderging aan een vernauwde slagader in zijn linkerbeen. Dat jaar werd de streep voor het eerst aan het Blauwhuis getrokken.

“Een comeback bij de profs zie ik nog zitten”

“Een mooie locatie voor de aankomst van een koers”, weet Declercq. “Na de verandering van parcours steken er wat meer rechte stukken in. Het niveau van die wedstrijd is altijd heel hoog. Ik denk wel dat mijn broer Tim eveneens zal rijden. Hij is gewoon in Izegem te starten.”

Benjamin Declercq rijdt Izegem Koers als een echte amateur. “Ik ga donderdag in de voormiddag nog vier uur werken”, benadrukt hij. “Ik heb niet veel vakantie, ik moet er dus spaarzaam mee omspringen. Jawel, een comeback bij de profs zou ik zeker nog zien zitten. Ze mogen mij altijd met een voorstel verrassen. Maar ik denk niet dat die kans bestaat. Ploegen trekken tegenwoordig vooral jongeren aan.” (HF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier