Benjamin Declercq: “Koersen als de E3 Harelbeke en de Brabantse Pijl moeten mij het best liggen”

Tom Vandenbussche

Benjamin Declercq (23) liet vorig jaar als neoprof enkele flitsen van talent zien, maar was ook maanden op de sukkel met knieproblemen. In 2018 wil hij een stap vooruitzetten. Wij spraken Declercq deze week in het Spaanse Calpe, waar hij met Sport Vlaanderen-Baloise op stage vertoeft. “Ik hoop me dit jaar opnieuw te kunnen tonen in de Ronde van Oman.”

Benjamin, hoe kijk jij terug op 2017?

“Met gemengde gevoelens. Ik heb een paar keer een flits kunnen laten zien, maar aan de andere kant miste ik door knieproblemen wel de helft van mijn seizoen. Extra jammer, omdat het telkens begon toen ik in goede doen was. Eerst in de periode van de Ronde van België en de Ronde van Luxemburg, daarna na Dwars door het Hageland.”

Hoe is je winter tot nu toe verlopen?

“Toen ik eind oktober de trainingen hervatte, raakte ik amper vooruit, maar daarna is het snel vooruitgegaan. In december kende ik een heel goede stage in Spanje met ploegmaats Christophe Noppe, Jordi Warlop, Kevin Deltombe en Piet Allegaert. Na Nieuwjaar werd ik echter twee keer ziek, waardoor ik de eerste dagen van de ploegstage gemist heb. Jammer, want het zijn zulke trainingen die ik nog nodig heb. Gelukkig voelde ik me vandaag (dinsdag, red.) weer beter op een zware training van vijf uu waarin we bepaalde blokken en een tien minuten-test deden. Ik haalde daarin dezelfde waarden als vorig jaar: iets minder vermogen, maar ik sta dan ook iets lichter dan toen.”

Wat verwacht je van 2018?

“Hopelijk ken ik een goed jaar. Ik start mijn seizoen in Mallorca, waarna ik ook de Rondes van Valencia en Oman rijd. Vorig jaar kon ik in een rit in Oman als zevende eindigen. Ik hoop me dit jaar opnieuw te tonen, maar het niveau in die rittenkoersen in februari ligt echt wel heel hoog. Alle coureurs bereiden zich immers volop voor op het komende voorjaar. Maar ik maak me geen zorgen. De belangrijkste koersen komen er pas daarna aan, met onder meer de E3 Harelbeke en de Brabantse Pijl. Dat zijn de wedstrijden die mij het best moeten liggen.”

Benjamin Declercq:
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier