Benjamin Declercq is uitstekend uit de coronapauze gekomen en mikt op winst

Benjamin Declercq is einde contract bij Arkéa-Samsic. © gf
Stijn Moerman

Door een knieoperatie in de winter kwam het voorjaar in gevaar voor Benjamin Declercq, maar de 26-jarige Izegemnaar werkte hard en leek toch op tijd in orde te geraken. Maar dan was daar corona. De prof van Arkéa-Samsic zat echter niet stil en is sinds de herstart uitstekend op dreef.

Op 9 september 2019 sloeg het noodlot toe voor Benjamin Declercq. In de derde rit van de Tour of Britain kwam de Izegemnaar ten val en zijn linkerknie werd daarbij zwaar geraakt. Na intensieve behandelingen moest hij in december alsnog onder het mes. Het voorjaar kwam dus in gedrang, maar het herstel verliep goed en begin januari trok hij al mee op stage met zijn nieuwe ploeg Arkéa-Samsic. Uiteindelijk vierde hij zijn comeback in de GP Monseré in Roeselare, wat meteen ook de laatste wedstrijd voor de lockdown was.

Strava

“De wet van Murphy”, blikt Declercq terug. “Ik had er alles aan gedaan om zo snel mogelijk weer fit te zijn en dan is het seizoen door corona na die eerste wedstrijd alweer gedaan. Al mocht ik niet klagen bij mijn comeback. Ik kon vlot volgen, pas op het einde moest ik de rol lossen. En dan nog door een beginnersfoutje. Door het slechte weer had ik te weinig gegeten en gedronken. Die lockdown was natuurlijk even vloeken, maar het was voor iedereen hetzelfde en ik heb snel de knop omgedraaid. Ik ben goed blijven trainen en hield het plezant door af en toe eens iets anders te doen, zoals meestrijden voor KOM’s op Strava (hij brak onder meer het record van zijn broer Tim op de achterkant van de Kemmelberg, red.). Een leuke afwisseling.”

De Izegemnaar hervatte zijn seizoen in de Strade Bianche, waar hij zich meteen liet opmerken door mee te zijn met de vroege vlucht. “Ik had wel wat schrik, want het was – Monseré buiten beschouwing gelaten – bijna een jaar geleden dat ik nog gekoerst had. Maar mijn lichaam reageerde goed en ik heb de ploegorders – mee zijn met de vroege vlucht – goed uitgevoerd. Spijtig dat het peloton er meteen de beuk ingooide, waardoor we na 80 km gegrepen werden, maar het was fantastisch om daar te rijden. Weer een wedstrijd die ik van mijn lijstje kan afvinken.”

Benjamin Declercq toonde zich in de Strade Bianche door deel uit te maken van de vroege vlucht.
Benjamin Declercq toonde zich in de Strade Bianche door deel uit te maken van de vroege vlucht.© gf

Daarna volgde de Tour de Savoie Mont Blanc als springplank richting Dwars door het Hageland en Tour de Limousin. “Savoie was te zwaar voor mij, maar het was een ideale opwarmer. Met mijn zesde plaats in het Hageland en mijn zevende eindstek in de Limousin ben ik tevreden, al zat er in Frankrijk misschien meer in. Ik hoopte er stiekem op een ritzege, maar met drie topvierplaatsen heb ik bewezen dat ik er weer sta“, aldus Benjamin, die vorig weekend ziek moest opgeven in de Druivenkoers in Overijse. “Een van mijn lievelingskoersen, waardoor ik toch gestart ben, ook al had ik een zware verkoudheid en was ik duizelig. Ik voelde meteen dat het niets zou zijn en trok na een uur de remmen dicht.”

Ondertussen gaat het alweer beter met Declercq, die start in Tour du Doubs, Antwerp Port Epic, Coppa Sabatini, het BK, Paris-Chauny, Brabantse Pijl, Parijs-Tours, Driedaagse Brugge-De Panne en tot slot Parijs-Roubaix. “Iedere koers die plaatsvindt, is een zege. Ik hoop alvast dat ik de lijn kan doortrekken. Het doel is om nog een koers te winnen, al besef ik dat dat niet gemakkelijk is. Enkele mooie ereplaatsen zijn dus ook al mooi meegenomen”, besluit Benjamin, die einde contract is bij Arkéa-Samsic, maar nog even de kat uit de boom kijkt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.