Benjamin Beauprez hoopt op uitschieter voor eigen volk

Langemarknaar Benjamin Beauprez komt uit voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. Zondag rijdt hij voor eigen volk. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Een dag na het Belgisch kampioenschap in Habay-la-Neuve krijgen de beloften en elite zonder contract een herkansing in de kermiskoers van Langemark (Madonna). De toppers zullen wel mikken op de nationale titelstrijd, maar voor Benjamin Beauprez geniet Langemark de voorkeur. De 27-jarige renner rijdt er letterlijk rond zijn voordeur en verschijnt dan ook extra gemotiveerd aan de start.

De kermiskoers in Madonna is telkens een wedstrijd waar Benjamin Beauprez hard naar uitkijkt. Ieder jaar geeft hij het beste van zichzelf voor eigen volk, maar even zag het er naar uit dat zijn supporters op zoek moesten naar een andere local hero. Exact twaalf maanden geleden belden we een laatste keer naar de Langemarkenaar en toen twijfelde hij sterk over het voortzetten van zijn wielercarrière. “Na 2018 zat ik echt met een hoofd vol vraagtekens”, bekent Benjamin. “Het was dan ook een seizoen om snel te vergeten. Ik koers al sinds mijn 17de en deed het ontzettend graag. Ik voelde me ook ieder jaar een tikkeltje sterker worden, maar plots kende ik een enorme terugval. Ik kreeg nooit het goede gevoel te pakken en moest zelfs harken om koersen te kunnen uitrijden. Dat was mentaal ontzettend moeilijk en het plezier in mijn hobby was zo goed als verdwenen. En als de resultaten tegenvallen, daalt de motivatie om te trainen, worden de resultaten nog slechter… En zo beland je al snel in een negatieve spiraal.”

Beperkte ambities

Tot een definitief afscheid is het niet gekomen, maar de twijfels zijn toch lang blijven hangen. “Het was echt een klik die ik moest maken. En die is er pas vrij laat in de winter gekomen. Voor 1 januari heb ik zelfs nauwelijks op mijn koersfiets gezeten. Ik deed wel andere trainingen: fitnessen, lopen, mountainbiken… Op die manier kon ik mijn conditie onderhouden. Het deed ook deugd om eens afstand te nemen van de koers en geleidelijk aan kwam het besef dat ik nog steeds graag met de fiets rijd. Dus ben ik er in april terug in gevlogen. Al moet ik bekennen dat ik er nu een pak minder fanatiek mee bezig ben. Vroeger was het trainen, trainen, trainen… Als ik nu eens een dag geen zin heb, doe ik gewoon niks. En bij slecht weer blijf ik zeker binnen”, lacht de renner van Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen.

Of ik stop na dit jaar? 2020 is nog ver weg. We zien wel wat het wordt

Topresultaten moeten we dus niet meteen verwachten van de 27-jarige elite zonder contract. Ook zondag verschijnt hij met eerder beperkte ambities aan de start. “Een winnaar ben ik nooit geweest en ik denk niet dat het er nog zal inzitten”, grijst Benjamin. “Weet je, ik probeer nu gewoon te genieten van mijn sport en ben al blij dat het een pak beter gaat dan vorig seizoen. Het is niet super, maar ik ben er wel tevreden mee. Al zou het mooi zijn mocht ik in Langemark een uitschieter kunnen behalen. Begin juli ben ik met mijn vriendin op vakantie geweest naar het noorden van Spanje. En ik heb mijn fiets meegenomen. Niet dat ik er een stage van heb gemaakt – het was in de eerste plaats een deugddoende vakantie samen – maar ik heb er mijn conditie wel wat onderhouden. De eerste koersen daarna moest ik er opnieuw inkomen, maar ik voel dat het de goede kant opgaat. Dus wie weet….”

Jaar per jaar

Een straffe uitslag zou het leven misschien wel wat gemakkelijker maken, want ook nu zegt Beauprez niet te weten of hij volgend jaar nog in het peloton te zien zal zijn. “Een beslissing heb ik inderdaad nog niet genomen. Maar ik wil me er ook niet te veel zorgen over maken. 2020 is nog heel ver weg, we zien wel wat het wordt”, besluit de zaalwachter in Langemark.

Wielerkermis op de Madonna

Tijdens Madonnakermis organiseert het plaatselijk comité twee wielerwedstrijden. Op zondag 18 augustus staat de GP Slachthuis Markey voor elite zonder contract en beloften op het programma. Alle koersformaliteiten gebeuren vanaf 13.30 uur in café De Zon. De start is om 14.30 uur en de aankomst is omstreeks 17.15 uur gepland. Parcours (114 km of 17 ronden): Klerkenstraat, Kerkstraat, Klerkenstraat, Wolvengrachtstraat, Pottestraat, Kleine Merkemstraat, Mangelaarstraat, Galgestraat, Klerkenstraat.

Op dinsdag 20 augustus betwisten de juniores de GP Vloer- en tegelwerken Andy Cornette. Alle koersformaliteiten hebben vanaf 13.30 uur plaats in café Transvaal. De start is om 15 uur en de aankomst is rond 17 uur voorzien. Parcours (83 km of 15 ronden): Klerkenstraat, Kerkstraat, Klerkenstraat, Galgestraat, Mangelaarstraat, Pottestraat, Wolvengrachtstraat, Klerkenstraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.