Belofte Vito Braet hoopt op sterke prestatie op het Belgisch kampioenschap

Vito Braet rijdt volgend seizoen voor Lotto Soudal U23. © foto Joke Couvreur
Stijn Moerman

De 19-jarige Vito Braet was sterk aan het seizoen begonnen, maar kon die goede prestaties door corona niet doortrekken. Nu heeft de Zwevezelenaar de goede vorm opnieuw te pakken en hoopt hij het seizoen af te sluiten met een spetterende prestaties op het BK voor beloften.

Ik was inderdaad goed uit de winter gekomen en opende – ondanks een valpartij – met een negende plaats in Brussel-Opwijk”, opent de Zwevezelenaar. “Daarna werd ik nog 24ste in Brussel-Zepperen, maar dan was het gedaan met koersen… In het begin heb ik twee weken rust ingelast om daarna via duurtraining de conditie op peil te houden. Veel meer kon je toch niet doen.”

Halfweg juli hervatte de belofte van EFC-L&R-Vulsteke in Langemark, maar daarna mocht hij zijn fiets opnieuw twee weken aan de kant zetten. “Ik voelde dat er iets niet in orde was en liet mijn bloed controleren. Bleek dat mijn troponine-waardes (eiwit dat ervoor zorgt dat het hart samentrekt, red.) te hoog waren. Meteen volgenden enkele scans en daaruit bleek dat mijn kransslagader, die normaal over het hart moet gaan, bij mij op het einde lichtjes erin ging. Dat was toch even stressen… Maar uit verder onderzoek bleek er geen gevaar te zijn.”

Naar Lotto Soudal U23

Twee weken achterstand wegwerken in dergelijk seizoen is natuurlijk niet evident. “Ja, het was even zoeken. Zeker omdat er niet veel koersen waren. En ik ben iemand die wedstrijden nodig heeft om in vorm te geraken. Ik heb wel enkele koersen via Zwift gereden, maar dat is toch niet hetzelfde. Maar nu is de conditie weer in orde. Spijtig dat ik zondag in Ichtegem de goede vlucht gemist had, want de benen waren echt goed. Maar met mijn tiende plaats ben ik best wel tevreden.”

Na het BK in Lokeren (17/10) zit het seizoen erop. “Ik hoop in schoonheid af te sluiten. Ik besef dat winnen moeilijk wordt op het BK, maar je moet met die ambitie aan de start komen“, besluit Vito, die volgend seizoen voor Lotto Soudal U23 rijdt. “Er was al jaren contact met Kurt Van de Wouwer, maar ik had de voorbije twee seizoenen al telkens mijn woord gegeven aan EFC. Nu speelde Kurt iets sneller op de bal en besloot ik de overstap te maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.