Belofte Thomas Vansteelandt neemt afscheid van het wielrennen

Thomas Vansteelandt. © gf
Stijn Moerman

De 21-jarige Thomas Vansteelandt houdt het wielrennen voor bekeken. De Hoogledenaar achtte de kans om nog prof te worden klein en besloot dan maar om alles op zijn studies grafisch design aan Howest Kortrijk te zetten.

“Het is ondertussen een drietal weken dat ik mijn fiets aan de haak gehangen heb”, zegt de derdejaarsbelofte, die dit seizoen voor Indulek-Doltcini-Derito CT reed. Daarvoor koerste hij twee jaar voor EFC-L&R-Vulsteke nadat hij ervoor altijd deel uitmaakte van CT Luc Wallays-JRR. “Door het coronavirus was er een abrupt einde aan het seizoen gekomen, waren er de voorbije maanden niet veel koersen meer en ik was ook niet aan mijn beste seizoen bezig. Daarom heb ik tijdens de zomer nagedacht over mijn toekomst. Het is altijd mijn droom geweest om prof te worden, maar dat zag ik niet meer gebeuren. Daarom besloot ik om verder te studeren en ben ik nu aan de opleiding grafisch design aan Howest Kortrijk begonnen.”

Vansteelandt blikt tevreden terug op zijn jaren in de koers. “Ik speelde eerst voetbal, maar kreeg plots last van groeipijnen. Fietsen ging wel en ik ging als jonge snaak geregeld met mijn vader op pad. Dat ging vlot en als 11-jarige miniem ben ik beginnen koersen. In het begin was het even zoeken, maar vanaf de aspiranten ging het allemaal heel goed en heb ik veel koersen kunnen winnen.”

“Wat mij het meest zal bijblijven? Mijn groot aantal zeges in de jeugdreeksen. Daarnaast zal ik nooit mijn tweede plaats als junior in de Guido Reybrouck Classic, een soort Paris-Roubaix, van 2017 vergeten. En ook mijn twee selecties voor de nationale ploeg in dat jaar zal ik nooit vergeten. Zo mocht ik deelnemen aan Trophée Centre Morbihan en aan het EK in het Deense Herning. Daar heb ik toch laten zien dat ik mijn mannetje stond tussen de beste renners van de wereld. Maar de voorbije jaren heb ik jammer genoeg niet de gewenste stappen kunnen zetten. Ik heb een mooie tijd achter de rug en geniet nu van het leven naast de koers.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.