Belofte Thibaut De Smet duikt na prima wegseizoen straks het veld in

Thibaut De Smet. © foto Coghe
Redactie KW

Belofte Thibaut De Smet sloot zaterdag zijn wegseizoen af met het BK in Lokeren. De week ervoor was hij nog de beste in het heuvelachtige Seneffe na een knappe solo. Deze winter zal hij ook meermaals in de cross te zien zijn en in de zomer pikt hij geregeld een duatlon mee. Aan uitdagingen geen gebrek dus bij de 21-jarige sportman.

Zaterdag finishte de renner van Dovy Keukens-FCC op een verdienstelijke 47ste plaats op het Belgisch kampioenschap voor beloften in Lokeren, al was de wedstrijd zelf beter dan de uitslag zou doen vermoeden. “Ik kon me constant goed voorin houden en geregeld meegaan in de aanval, maar ik kreeg helaas geen vrijgeleide. Toen de wedstrijd uiteindelijk op een massasprint eindigde, heb ik geen risico’s genomen. Ik sluit wel af met een goed gevoel, dat is het belangrijkste.”

Solo naar de zege

“De week ervoor had ik in het lastige Seneffe al een overwinning beet, ik kan dus niet klagen. Daar reden we al in de eerste ronde weg met een kopgroep van zes, met ook mijn broer Nicolas erbij. Dat bleek meteen de goede ontsnapping, want al snel reden we een mooie voorsprong bijeen. Op een vijftal ronden van het einde ben ik samen met Nicolas weggereden, maar twee ronden later moest hij me laten gaan. Solo finishen na een wedstrijd met meer dan 1.000 hoogtemeters, dat mag er toch zijn, hé.”

Thibauts gevoel over het seizoen is eerder dubbel, niet alleen door de bijzonder omstandigheden, maar ook door de koersen zelf. “Ik heb altijd geprobeerd om aanvallend te rijden, maar over het algemeen lagen de koersen me niet zo. Op enkele uitzonderingen na waren ze vooral vlak, te weinig zwaar… Dat terwijl ik het eerder moet hebben van de lastigere koersen, zoals grotere interclubs, die dit jaar echter eerder een uitzondering waren.”

Nu neemt de derdejaarsbelofte even pauze, maar vanaf de Koppenbergcross zal hij geregeld in het veld te zien zijn. Tot aan het BK in Meulebeke. “In het wegseizoen wil ik vooral focussen op de voorjaarskoersen en de interclubs, die liggen me het best. In het tweede deel van het seizoen wil ik richting het WK duatlon werken, dat is normaal gezien in het Nederlandse Almere. Dat WK was dit jaar al een doel, maar dat is nu een jaartje opgeschoven. Hier en daar heb ik een duatlon gedaan, zoals in Oudenaarde en in Dendermonde. Met een derde en een elfde plaats in sterk bezette wedstrijden kan ik zeker niet klagen.”

Ook volgend jaar rijdt Thibaut voor Dovy Keukens-FCC, samen met zijn jongere broer Nicolas. Sinds augustus werkt de Waregemse fietsenmaker samen met trainer Sander Cordeel van Vitori en dat werpt zijn vruchten af. “Die laatste procentjes kunnen écht wel verschil maken.” (RRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier