Belofte Louis Blouwe naar jeugdploeg Bingoal-Wallonie Bruxelles

Louis Blouwe won na de lockdown twee koersen op een rij. © foto Coghe
Stijn Moerman

De wedstrijden zijn schaars, waardoor iedere koers telt in dit coronaseizoen. Derdejaarsbelofte Louis Blouwe kwam in topvorm uit de lockdown, want hij won meteen de eerste twee koersen waaraan hij deelnam. Het leverde de Izegemnaar alvast een transfer op, want hij verruilt volgend jaar EFC-L&R-Vulsteke voor de opleidingsploeg van Bingoal-Wallonie Bruxelles.

“Een mooi programma, een goede omkadering, een jeugdploeg van een profteam… Het was een voorstel dat ik moeilijk kon negeren”, legt de 20-jarige Louis Blouwe zijn overstap naar Bingoal-Wallonie Bruxelles Development Team uit. “Het is de bedoeling om me daar te tonen in de mooiste beloftewedstrijden om dan hopelijk door te groeien naar de grote jongens. Garanties heb ik niet gekregen, je moet je nog altijd bewijzen op de fiets. Ik ben EFC-L&R-Vulsteke alvast dankbaar voor de voorbije drie jaar. Ze hebben mij alle kansen gegeven. Maar het was nu tijd voor een stapje hogerop.”

“Hoe ik terugblik op dit seizoen? Het is in feite een trainingsjaar geworden, want van koersen kwam er niet veel in huis. Bijna heel ons programma is weggevallen. Als we hoop en al 15 koersen zullen gereden hebben, is het goed gelukt. In het begin van de lockdown heb ik even wat rust ingebouwd, maar daarna ben ik weer keihard beginnen werken. Met resultaat, want mijn eerste koersen in juli – in Langemark en Kruisem – won ik. Dat was goed voor het zelfvertrouwen, want ik had geen idee hoe ver ik stond.”

Koersen in Frankrijk

Jammer genoeg kon ik die resultaten niet doortrekken. In Kemmel waren mijn remmen kapot en in de Ronde van Vlaams-Brabant was het veel te warm. Ik kan daar niet zo goed tegen. De voorbije weken ben ik twee keer in Frankrijk gaan koersen. Na een vierde plaats in een soort criterium finishte ik zondag als zesde in Tour du Pays de Gex-Valserine, vlakbij Genève. Een teken dat de conditie zeker niet slecht is.”

Dit seizoen rest me voorlopig alleen nog Paris-Chalette-Vierzon op 26 september. Voor de kermiskoersen sta ik op de wachtlijst. Hopelijk kan ik in Frankrijk of Wallonië nog enkele koersjes meepikken. Nog een geluk dat ik nog maar derdejaarsbelofte ben, voor anderen is het erger. Hopelijk krijgen we volgend jaar weer een normaal seizoen…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.