Belofte Jonas Quartier hoopt op deelname aan enkele profcrossen

Het is jammer dat belofte Jonas Quartier geen profcrosser is, want naar zijn interviews zouden we wel vaker willen luisteren. Zelfs zonder wedstrijden heeft de 20-jarige Passendalenaar voldoende stof om over te vertellen.

Jonas Quartier. © gf

Laten we maar met het sportieve beginnen. Het seizoensbegin is niet geworden wat Jonas Quartier ervan verwacht had. Slecht was het niet, maar de Passendalenaar had toch op een tikkeltje meer gehoopt. “Het probleem is dat ik na een paar ronden telkens een terugval ken“, vertelt Jonas. “De eerste ronden rijd ik rond met overschot en kan ik gemakkelijk opschuiven, maar daarna volgt een zwak moment en verlies ik een pak plaatsen. Daar had ik toch wat moeite mee en om te weten wat er scheelde, ben ik een lactaattest gaan afleggen. Die wees uit dat ik een brede basis heb, maar eenmaal de verzuring begint, gaat die curve heel snel omhoog. Normaal moet die heel geleidelijk stijgen. Het komt er in praktijk op neer dat ik één keer kan diepgaan en daarna terugval op mijn basistempo. Gelukkig ligt dat tempo bij mij nog vrij hoog, anders was het helemaal niets dit seizoen.”

De vraag is natuurlijk hoe je dat probleem moet oplossen. De Passendalenaar hoopte door wekelijks te crossen de nodige intensiteit op te doen, maar dat plan moet hij nu laten varen. Tenzij hij tussen de profs enkele veldritten kan meepikken. “In principe mag het, maar je moet toelating krijgen van Cycling Vlaanderen en die houden rekening met een vijftal zaken. Renners met een contract bij de organisatie hebben altijd voorrang, daarna komen de renners van de grote ploegen, vervolgens kijkt men naar het aantal behaalde UCI-punten en de nationale punten en als laatste criteria telt het moment waarop je je inschrijving hebt aangevraagd. Op basis daarvan had ik er volgens mij moeten bijzijn in Ruddervoorde en op de Koppenberg, maar ik kreeg telkens een weigering. Niet dat ik daar wakker van lag, maar ik heb toch eens een mail gestuurd om uitleg te vragen. Ik zou dit jaar graag nog enkele profcrossen kunnen rijden”, aldus de derdejaarsbelofte van Trust MTB Team.

MTB in Nederland

En de vrije weekend vult hij op met enkele stevige trainingsritjes. En als het kan, doet Quartier die het liefst met zijn mountainbike in Nederland. “Ik heb een Nederlandse vriendin en de weekends zonder cross breng ik vaak bij haar door. Ze woont op het eilandje boven Zeeland en je kan daar uitstekend trainen, zowel met de mountainbike als met de wegfiets. Enkel als er veel wind staat, is het iets minder plezant”, lacht de student bachelor in de bouw aan de VIVES hogeschool van Oostende. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.