Belofte Jari Merveillie wil zien hoever hij kan komen in het veldrijden

Jari Merveillie wil er dit seizoen graag enkele A-crossen bijnemen. © foto Coghe
Redactie KW

Mocht u het vorig weekend gemist hebben: het veldritseizoen is weer begonnen. Vanaf nu duiken de crossers zowat wekelijks het veld in. Belofte Jari Merveillie is één van hen. De 20-jarige Ieperling opende vorige zondag zijn seizoen met een 30ste plaats in Herentals, onder atypische crossomstandigheden: een stralende zon en een kurkdroge ondergrond.

“Het is inderdaad niet waarvoor je crosser wordt”, knikt Jari Merveillie. “Maar we nemen het er graag bij. Al was het zondag wel een baaldag. In de tweede ronde moest ik wisselen van fiets, omdat ik met een leegloper zat. En twee ronden later: alweer plat! Dat zorgde voor een mentaal tikje en op het einde ging ik foutjes maken. Het is niet de leukste manier om het seizoen te openen, maar volgende keer beter hé.”

De 20-jarige Ieperling mikt deze winter op enkele mooie resultaten in de B-crossen, maar wil ook in de A-crossen eens kijken hoever hij kan komen. “Die A-crossen zijn plezant om erbij te nemen. Iets meer sfeer, een ander parcours, een hoger niveau ook. Als het niet te ver rijden is, ga ik proberen deel te nemen.”

Progressie boeken

Jari Merveillie is pas vrij laat begonnen met crossen. Hij heeft altijd al graag met de fiets gereden en trok er geregeld op uit met zijn mountainbike, maar deelnemen aan wedstrijden was nog niet in hem opgekomen. Tot hij een goede vier jaar geleden eens met zijn neef naar een veldrit trok. “Ik was met hem mee gekomen als mecanicien, maar terwijl ik daar stond te kijken, ging ik aan het denken: een uurtje alles geven, dat moet wel lukken. En er komen ook andere zaken bij kijken: het technische, het materiaal, de voorbereidingen… Het is niet per se de sterkste renner die wint en dat sprak me wel aan.”

Merveillie begon te crossen bij de LRC, maar toen dat goed ging, zocht hij iets meer uitdaging. Hij sloot zich aan bij Gaverzicht-Be Okay en zal het voortaan in de veldritten van Cycling Vlaanderen proberen. “Ik ben benieuwd hoever ik kan komen als veldrijder. Daarom ben ik nu ook op zoek naar een trainer. Ik ben nog jong en wil het beste uit mezelf halen”, besluit de fietsmecanicien bij Minne Sport Ieper. (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier