Belofte Gil D’heygere hoopt seizoen in schoonheid af te sluiten

Gil D'heygere kijkt uit naar Parijs-Tours en het BK voor beloften. © foto Coghe
Stijn Moerman

De 22-jarige Gil D’heygere was goed aan het seizoen begonnen, maar dan gooide corona roet in het eten. De Olsenaar trok na de lockdown de goede vorm door en liet al heel wat mooie ereplaatsen noteren. “Ik droom er nog altijd van om prof te worden”, aldus de laatstejaarsbelofte van EFC-L&R-Vulsteke.

Na een goede winter opende Gil D’heygere het seizoen met een zesde plek in de oefenkoers in Emelgem, een 24ste plaats in Brussel-Opwijk en een 14de stek in Brussel-Zepperen. Dan was daar corona. “De vorm was zeker in orde in die eerste koersen, maar de uitslagen waren niet navenant”, opent de 22-jarige Olsenaar. “In het begin van de lockdown heb ik het wat rustiger gedaan en trok ik er geregeld op uit met de mountainbike, wat spelen. Er heerste immers lang onzekerheid. De oefenkoersen in juli heb ik dan meegepikt als voorbereiding, maar dan al voelde je dat het gevaarlijk zou worden voor de wedstrijden in augustus. Het was wel even wennen in die eerste koersen, zeker omdat ik twee weken ervoor nog zwaar ten val was gekomen. Maar na een paar weken had ik het goede ritme te pakken. Zowel in Kruisem als in Kemmel finishte ik telkens als tweede. Spijtig dat het net niet was… Het waren dan misschien wel oefenkoersen, maar die waren van interclubniveau met al die grote ploegen aan de start.”

Hitte

Begin augustus legde D’heygere nog beslag op de elfde plaats in de Ronde van Vlaamse-Brabant om dan na de nieuwe koersluwe periode uit te pakken met een vierde plaats in de Heistse Pijl. “Spijtig dat er net een hittegolf was tijdens de Ronde van Vlaams-Brabant, want normaal moet die wedstrijd me wel liggen. Maar door die hitte was ik iets minder en voelde ik dat ik minder goed recupereerde. Het was vijf dagen afzien, maar ik finishte toch nog als elfde. Die vierde stek in de Heistse Pijl was dan weer heel mooi. In het begin was ik ontgoocheld, maar nu ben ik er toch fier op. In de weinige kansen die er dit seizoen waren, heb ik me toch telkens getoond.”

Afgelopen weekend kon de Olsenaar nog eens dubbelen, met de Memorial Fred Debruyne in Berlare en de GP Jules Van Hevel in Ichtegem. “Ik had er meer van verwacht. Twee dagen op rij miste ik de beslissende vlucht. Niet dat ik super was, maar ik had zeker de benen om mee te zijn. Maar het was de ene demarrage na de andere, waardoor je keuzes moest maken…”

Profdroom

Met nog Parijs-Tours en het BK in Lokeren hoopt D’heygere zich nog eens te tonen. “Ik heb er alvast naartoe gewerkt. In Parijs-Tours zou top tien al heel mooi zijn, maar op het BK is dat zeker niet goed genoeg. Het is enorm moeilijk om te winnen, maar ik ga ervoor. Ik droom er nog altijd van om prof te worden, al is het niet evident om jezelf te tonen dit seizoen. Die twee koersen zijn dus mijn laatste kansen dit jaar”, besluit de laatstejaarsbelofte van EFC-L&R-Vulsteke, die volgend seizoen bij de ploeg blijft als er geen profaanbod komt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.