Belofte Gerben Kuypers uit Ramskapelle blaast uit na straf veldritseizoen

Gerben Kuypers. © foto Belga
Redactie KW

De meeste crossers gaan nog even door, maar voor Gerben Kuypers hoeft het niet meer. De tweedejaarsbelofte uit Ramskapelle zette na de Kasteelcross in Zonnebeke een punt achter zijn seizoen en dook vrijwel meteen zijn schoolboeken in.

“Al is dat laatste misschien wat overdreven”, lacht de 20-jarige Gerben Kuypers. “Afgelopen maandag en dinsdag had ik twee examens en daar ben ik wel even mee bezig geweest. Maar er was ook ruimte voor ontspanning of om iets leuks te doen met enkele vrienden. Tijdens het schooljaar doen zij enorm veel voor me. Als ik eens een les heb gemist of hulp nodig heb bij een taak, kan ik altijd op hen rekenen. Tussen de crossen en het trainen door blijft er niet veel tijd over om eens af te spreken, dus dat probeer ik na het seizoen goed te maken.”

Er zijn wel meer jonge renners die hun sport met hogere studies combineren, maar bij Gerben is het duidelijk wat op de eerste plaats komt. De Ramskapellenaar is bezig aan zijn tweede jaar elektromechanica aan de hogeschool VIVES in Brugge en het behalen van zijn diploma krijgt momenteel voorrang. “Mijn bacheloropleiding tot een goed einde brengen is nu het belangrijkste”, knikt Kuypers. “Ik weet dat er jongens zijn die hun vakken spreiden, maar dat is niet aan mij besteed. Je kan zo doorgaan tot je 30 bent hé. Dan heb ik liever de korte pijn. Drie jaar studeren en dan klaar.”

Sterk seizoen

Het siert de crosser van Tarteletto-Isorex dat hij zoveel belang hecht aan het behalen van zijn diploma, want ook in het veldrijden lijkt hij een mooie toekomst voor zich te hebben. Het is altijd afwachten of een jonge renner helemaal kan doorbreken bij de profs, maar zijn prestaties van de voorbije winter doen alvast het beste verhopen.

“Het was inderdaad een mooi seizoen”, beseft de tweedejaarsbelofte. “Ik opende meteen met twee zeges, weliswaar twee B-crossen, maar zo was ik wel vertrokken voor een sterke periode. Ik denk dat ik zeker van oktober tot halfweg december tot de betere Belgen behoorde. Ik werd derde op de Koppenberg, tweede in Ronse, vierde in Tabor, zesde in Bern… Op die laatste prestaties ben ik misschien wel het meest trots, want dat waren manches van de Wereldbeker. Alle toppers verschenen daar aan de start. Dan is het veelbelovend dat ik tussen al dat geweld mijn mannetje kon staan.”

“Ik wil wat extra body kweken, want nu lijk ik een jongetje dat het tegen mannen moet opnemen”

En dus kon Kuypers met een positief gevoel zijn rustperiode aanvatten. Maar liefst zes weken zal hij zijn fiets niet hebben aangeraakt als hij straks de trainingen hervat. “Een lange periode, maar ik ben wel iemand die dat nodig heeft. Zeker nu zal ik dat goed kunnen gebruiken. Ik merkte al een tijdje dat het beste er af was. Ik heb nog geprobeerd om me op te laden voor het Belgisch kampioenschap, maar met een 15de plaats werd dat niet echt een groot succes. Het liep gewoon allemaal een pak moeizamer: de motivatie om te trainen was minder, ik maakte foutjes in de crossen, kende hier en daar tegenslag… Het was dan ook geen al te grote ontgoocheling dat ik niet geselecteerd werd voor het WK. Ik vond het natuurlijk jammer, maar ik heb me er vrij vlug kunnen overzetten.”

Uitkijken naar WK in Oostende

De 20-jarige veldrijder weet dus waar hij aan moet werken wil hij de komende jaren nog een stap voorwaarts zetten. “Volgend seizoen wordt het de bedoeling om die topvorm langer door te trekken. Dan wil ik ook op de kampioenschappen een straffe prestatie neerzetten. Het WK van 2021 is een cross waar ik nu al naar uitkijk. In Oostende, op amper een tiental kilometer van mijn deur. Daar wil ik echt op mijn best zijn! Maar dat is natuurlijk nog heel ver weg. Eerst een goede zomer afwerken. En misschien wat extra body kweken. Nu lijk ik wel een jongetje dat het tegen mannen moet opnemen. Er mogen best wat spieren bijkomen”, besluit een vrolijke Gerben. (BVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier