Belofte Damion Windels kende sterk debuutseizoen als wielrenner

Wielrennen was een late roeping voor Damion Windels, want de Lendeledenaar debuteerde pas dit seizoen als belofte. Zijn ambitie was om een koers uit te kunnen rijden, maar de renner van Tops Antiek-Glascentra behaalde tegen het einde van het seizoen zelfs al verschillende keren de top 15 in het regionale werk.

Damion Windels hoopt volgend seizoen te bevestigen. (Foto Coghe) © Foto Coghe

De 19-jarige Damion Windels stond voor een zware opdracht door als eerstejaarsbelofte pas te beginnen koersen. Zelfs jongens die al jarenlang deel uitmaken van het peloton vrezen de grote stap van de juniores naar de beloften. Maar de Lendeledenaar deed het meer dan voortreffelijk. “Mijn eerste jaar als renner is verrassend goed uitgedraaid”, knikt Damion Windels. “In het begin hadden mijn vader en de ploegleiding van Tops Antiek-Glascentra gezegd dat ik blij mocht zijn als ik eens een koers zou kunnen uitrijden. Logisch, want beginnen koersen als belofte is niet evident. Ik had mij daar dan ook al bij neergelegd.”

Doelen bijstellen

“In de eerste koersen was het uiteraard nog wat zoeken, maar ik pikte het niveau snel op, waardoor ik mijn doelen constant mocht bijstellen. Van uitrijden ging het naar de top 30 halen, daarna hoopte ik eens mee te zijn met de goede vlucht en uiteindelijk mocht ik zelfs beginnen dromen van een toptienplaats. En dat is mij op het einde van het seizoen gelukt met een negende plaats in Kuurne. Dat had ik nooit voor mogelijk gehouden.”

“Vooral in de grote vakantie heb ik veel progressie geboekt. Ik deed wel een vakantiejob, maar ik was verlost van het vele schoolwerk als student interieurarchitectuur aan het Sint-Lucas in Gent. Daardoor kon ik veel meer rusten en trainen. Ik heb dit seizoen een goede basis kunnen leggen en hopelijk kan ik volgend seizoen nog een stapje vooruitzetten.”

In zijn eerste seizoen mocht Damion met de Ronde van Oost-Vlaanderen en de Ronde van Namen ook al proeven van het rondewerk. “Aanvankelijk stond dat niet op de planning, maar doordat er een renner uitviel, mocht ik toch starten in Oost-Vlaanderen. Ik was behoorlijk nerveus, maar het ging dag na dag beter. Dat rondewerk misschien mijn ding is? Dat zou ik niet meteen zeggen, want in Namen lag ik er al na één dag uit”, lacht Damion, die de voorbije jaren actief was in… het tafeltennis.

Vader David als trainer

“Ik heb echter altijd graag met de fiets gereden en mijn vader David heeft vroeger gekoerst. Daarom wou ik het uiteindelijk ook eens proberen. Deze winter zal ik vrij vroeg met de fiets beginnen trainen, want ik heb immers nog geen zo’n brede basis. Doelen stel ik me niet. Ik zie wel hoe het gaat in mijn tweede seizoen. Hopelijk blijf ik van pech gespaard en kan ik de lijn van dit seizoen doortrekken”, besluit de Lendeledenaar, die getraind wordt door zijn vader. “Als ex-wielrenner kent hij de kneepjes van het vak. Uiteraard botst het soms eens, maar ik volg zijn raad zo goed mogelijk op. Hij heeft in zijn carrière immers veel gewonnen.”

Tot slot nodigt Damion iedereen uit op zijn kaarting voor groenten in bokaal op 21, 22 en 23 december in café De Kluisberg, Heulsestraat 42 in Lendelede. Inleg 1,5 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.