Baptiste Planckaert (32) wil top zijn in Franse koersen: “Hopelijk rijd ik Roubaix dit jaar”

Baptiste Planckaert finishte als derde in de Franse eendagswedstrijd Tro-Bro Léon. (foto VDB)
Baptiste Planckaert finishte als derde in de Franse eendagswedstrijd Tro-Bro Léon. (foto VDB)
Redactie KW

Baptiste Planckaert maakte afgelopen weekend een goede beurt in de Franse eendagswedstrijd Tro-Bro Léon. Na een voorjaar waarin hij met een knieblessure aan de kant stond, is dit zeker een opsteker, temeer omdat hij ook vorig jaar door een sleutelbeenbreuk ook al weinig kansen kreeg om zich te bewijzen.

Nochtans zag het er zondag in eerste instantie niet zo goed uit voor de renner van Intermarché-Wanty-Gobert. Na een honderdtal kilometer raakte hij betrokken in een valpartij en het kostte veel krachten om terug te keren in het peloton. “Daarna moest ik nog een serieuze cartouche verschieten om richting de koplopers te rijden. Eerlijk gezegd was het beste er wel af toen ik de aansluiting maakte. Ik hoopte evenwel het in de sprint nog te kunnen afmaken.” Planckaert reed uiteindelijk zowat de snelste sprint van de vier koplopers, maar was iets trager in reactie en moest daarom genoegen nemen met de derde stek. “Ik ben vooral blij dat de conditie duidelijk weer in stijgende lijn gaat.”

De 32-jarige profrenner is pas sinds begin mei weer aan het koersen en begon zijn seizoen met de Ronde van de Algarve. De hele winter én het voorjaar stond hij immers aan de kant met op knullig opgelopen knieblessure. “Per ongeluk eens met je knie aan het uiteinde van je stuur haperen, het overkomt elke renner wel eens. Maar ik raakte m’n knie blijkbaar net op de verkeerde plaats. Uiteindelijk ging ik in februari onder het mes en ondervind ik nu – gelukkig – geen last meer, of toch zeker niet bij het fietsen. In de Algarve was het eerst toch weer wat schrikken, ik had vooral moeite met optrekken na de bochten. Gelukkig rijd ik nu met een heel ander gevoel rond, een gevoel waarmee ik niet hoef te twijfelen.”

Zaterdag rijdt de intussen naar Luingne uitgeweken Zwevegemnaar de Tour du Finistère en het weekend erna de Boucles de la Mayenne, allebei in Frankrijk. “Wat het precies wordt, dat zullen we vooral het moment zelf moeten zien. Ik kan zeker ook mijn duit in het zakje doen om de sprinters van de ploeg een handje te helpen”, aldus Baptiste. Wat later staat dan ook nog de Ronde van Zwitserland op het programma, maar ook daarvoor liggen de exacte plannen nog niet op tafel.

Publiek charmeert

“Wat als ik één wedstrijd van het seizoen er mocht uitkiezen? Dan neem ik er meteen een grote uit: Parijs-Roubaix. Als alles goed gaat, rijd ik hem dit jaar voor het eerst, dus ik ben echt wel benieuwd wat er mogelijk is. Wat mijn ambitie dan zou zijn? Als eerste over de meet rijden natuurlijk”, lacht Baptiste. “Neen, gewoon een goede wedstrijd rijden waarover ik achteraf tevreden kan zijn. Droge weersomstandigheden zouden me het best liggen. Niet omdat ik niet in de regen kan rijden, want dat kan ik wel”, dat bewees hij afgelopen weekend nog, “maar gewoon omdat ik het liever droog houd. Zeker op een moment waarop je moet beginnen je positie verdedigen richting de kasseistroken. Als het dan in de slotfase wat regent, dan nemen we dat er wel bij.”

(RR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.