Aspirant Warre Finaut voorlopig niet in het peloton door ademhalingsproblemen

Warre Finaut zet de koersfiets voorlopig even aan de kant. © foto Coghe
Redactie KW

Aspirant Warre Finaut stond in dit vreemde seizoen pas één keer aan de start van een wedstrijd. De 13-jarige Gistelnaar moest afstappen door ademhalingsproblemen. “Normaal ga ik dit jaar niet meer koersen, maar bij de nieuwelingen ga ik misschien wel herbeginnen.”

Warre Finaut trad enkele jaren geleden in de voetsporen van zijn broer Joppe. “Toen hij begon te koersen, wilde ik dat ook proberen. Ik had voordien al gevoetbald bij Snaaskerke, maar heb dat niet zo lang gedaan. Ik vond het niet zo geestig als koers.”

In eerste instantie gingen de broers ook regelmatig samen op pad. “Ja, we trainden samen, maar ik ben daarmee gestopt. Hij is drie jaar ouder en rijdt gewoon veel te zere voor mij (lacht). Soms krijg ik wel nog tips van hem, bijvoorbeeld over welke kledij ik moet aandoen.”

In tegenstelling tot Joppe ziet Warre zichzelf niet als een klimmerstype. “Ik doe het meer op de macht. Een tijdrit zou meer iets voor mij zijn, denk ik.”

Astma

“Ik heb deze zomer één koers gereden, maar ben moeten stoppen door mijn ademhaling. Ik heb astma en daar heb ik toch veel last van als ik koers. Op training niet, maar wel als het een beetje warm wordt en ik volle bak ga in koers. Eigenlijk moet ik mijn puffertje gebruiken voor de koers, maar dat vergeet ik soms (lacht).

Ook de coronacrisis en de vele afgelaste wedstrijden hebben de renner van CT Houtland-Westkust aan het denken gezet. “Tijdens de lockdown ben ik wel blijven trainen, maar drie weken geleden ben ik toch aan het twijfelen geslagen. Voorlopig ben ik nergens meer ingeschreven“, aldus de Gistelnaar.

Warre Finaut stort zich deze zomer ondertussen wel op een andere hobby. “Ik werk veel op de boerderij van een buur. Het is een echte passie die ik al vijf jaar doe. Met de tractor rijden doe ik natuurlijk heel graag, maar op een boerderij is er eigenlijk altijd wel iets te doen. Nu ik meer werk, is er ook wat minder tijd om met de koers bezig te zijn”, besluit de aspirant van CT Houtland-Westkust. (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.