Aspirant Remco Sansen kijkt uit naar het BK in Lille

Remco Sansen rijdt straks voor Cyclocross team-MJ Wood. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Er staat een belangrijk weekend voor de deur voor de jongsten onder de veldrijders. Zondag wordt namelijk het Belgisch kampioenschap voor aspiranten betwist. In het zand van Lille mogen we ons opmaken voor een hevige strijd. Iemand die er al een paar weken naar uitkijkt, is Remco Sansen. De 13-jarige Klerkenaar is er gebrand op een goede prestatie.

Remco Sansen is begonnen aan zijn derde winter in het veld. Hij nam tot nu toe deel aan alle manches van de Aspiranten Cyclocross Cup en deed dit met wisselend succes. “De ene cross liep het al beter dan de andere”, verklaart de 13-jarige aspirant. “Maar over het algemeen ben ik wel tevreden met mijn seizoensstart. Ik kon toch al een paar keer in de top tien eindigen en voel me sterker dan vorig jaar. Ik verschijn alvast met het nodige vertrouwen aan start van het Belgisch kampioenschap. Het is een mooi parcours en ik rijd graag door het zand. Uitgesproken ambities heb ik niet echt. Ik ga gewoon, zoals altijd, 100 procent mijn best doen en dan zien we wel waar ik uitkom. En hopelijk kan ik me tijdens de wedstrijd en tussen het afzien door ook een beetje amuseren. Want daar draait een hobby toch om? Plezier maken!”

Fun hebben op de fiets, het is iets wat je ook terug ziet bij zijn grote voorbeeld in het veldrijden. “Ik kijk enorm op naar Mathieu van der Poel”, knikt de Klerkenaar. “Ik vind het zalig om hem bezig te zien. De klasse druipt er gewoon vanaf. Ook van Gianni Vermeersch ben ik een grote fan. Hij is van de streek en ik heb al eens samen met hem kunnen trainen. Een hele ervaring die ik niet snel zal vergeten.”

Nieuwe ploeg

Die training werkte hij af samen met enkele andere renners uit de omgeving. Elke woensdagavond staat er op het crossparcours van Houthulst een oefensessie op het programma onder leiding van Laurens Versteele. Daar komen telkens een tiental jonge veldrijders op af en Remco is één van hen.

“Daar worden we klaar gestoomd voor de wedstrijden in het weekend”, vertelt Sansen. “De meesten van ons trainingsgroepje rijden nu al voor het Cyclocross team-MJ Wood en de anderen maken in januari de overstap. Ook ik zal vanaf dan hun kleuren verdedigen. Het is een jonge ploeg, specifiek gericht op het veldrijden. Ik heb hun werking ondertussen wat beter leren kennen en kan alleen maar positieve dingen zeggen. Het zal mooier zijn als we allemaal in hetzelfde truitje onze trainingen kunnen afwerken. Het is alvast iets om naar uit te kijken”, besluit de leerling aan het VTI van Diksmuide. (BVS)