Aspirant Mathis Bruynooghe met ambitie naar het PK in Veurne

Mathis Bruynooghe. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Zondag wordt in Veurne gestreden voor de provinciale titels in het veldrijden. Bij de 12-jarige aspiranten zijn alle ogen gericht op Zeno Durie, maar Mathis Bruynooghe uit Gits zal alvast zijn uiterste best doen om de topfavoriet een hak te zetten en de trui zelf mee naar huis te nemen.

“Ik wil er in eerste instantie het beste van maken, maar ik hoop toch stiekem om de provinciale titel te kunnen veroveren”, blikt Mathis Bruynooghe (11) vooruit op de provinciale titelstrijd. “Zeno Durie start als favoriet aan de wedstrijd waardoor alle ogen op hem gericht zullen zijn. Ik hoop alvast op een goede loting, zodat ik met gelijke kansen aan de wedstrijd kan beginnen. In de vorige crossen stond ik vaak achterin, waardoor ik telkens met een achterstand moest beginnen. Ik weet wel nog niet welke omloop we daar voor de wielen krijgen. Dat zal ik de dag zelf wel zien. Ik hoop alvast dat het een lastig en modderig parcours zal zijn. Dat ligt mij het best. Dat heb ik eind vorig seizoen bewezen. Door het slechte weer lagen de laatste drie crossen er toen heel zwaar bij en trok ik telkens aan het langste eind. Hopelijk zijn de weergoden mij dus goed gezind.”

Cross winnen

Dit seizoen werkte de Gitsenaar van Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem al vijf crossen af en finishte hij vier keer in de top vijf: tweede in Beernem, derde in Diksmuide en Roeselare en vijfde in Tielt. In Zingem finishte hij door een ongunstige loting op de 13de plaats. “In Tielt was ik mee met Zeno en zag het er allemaal goed uit, tot ik in de afdeling een foutje maakte en teruggeslagen werd. Mijn ambitie voor de rest van het seizoen? Ik hoop nog een cross te winnen, maar het belangrijkste is dat het plezant blijft. Ik wil mij vooral amuseren. Ik ben nu eerstejaarsaspirant, de weg is dus nog lang. Mijn ouders leggen mij ook geen enkele druk op. Ik train en koers wanneer ik daar zin in heb.”

De komende weken legt Mathis zijn focus nog op de Aspiranten Cyclocross Cup, maar van zijn huidige derde plaats ligt hij zeker niet wakker. “In januari stop ik immers al met crossen, waardoor ik die derde stek hoogstwaarschijnlijk nog zal verliezen. Ik las dan een rustperiode in om even later weer te mountainbiken. Op die manier wil ik mijn techniek verbeteren om later nog beter voor de dag te komen in het veldrijden”, besluit Mathis, die als 8-jarige miniem begon te crossen bij de LRC.

“Ik behaalde er heel wat zeges en won twee jaar terug zelfs nog het WK bij de LRC. Daarvoor werd ik door de gemeente Hooglede gehuldigd. Vorig jaar heb ik dan de stap naar de Wielerbond gezet en die overstap is heel vlot verlopen. Ieder jaar slaag ik erin om enkele zeges te boeken. Hopelijk is dat dit seizoen opnieuw het geval.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.