Arjen Livyns verrast in Ronde: “Drie jaar geleden moest ik nog bedelen voor profcontract”

© VDB
Tom Vandenbussche

29ste op iets meer dan drie minuten. Het valt misschien niet zo hard op, maar Arjen Livyns (26) uit Kerkhove reed een uitstekende Ronde van Vlaanderen en maakte tot op de Oude Kwaremont deel uit van de groep der favorieten. Straf, zeker omdat Livyns pas sinds 1 maart 2018 prof is. “Drie jaar geleden moest ik nog bedelen voor een profcontract en nu reed ik de finale van de Ronde. Wat kan ik nog meer zeggen?”

Tijdens de beklimming van de Koppenberg reed een renner in de gele outfit van Bingoal-Wallonie-Bruxelles plots voor de groep der favorieten uit, in het zog van de eerder ontsnapte Romain Bardet, Dylan van Baarle en Anthony Turgis. “Ik wilde anticiperen, want als mannen als Van der Poel gaan, kan ik toch niet mee. Ik wilde al voor de tweede beklimming van de Oude Kwaremont wegrijden, maar toen werd er zo hard gekoerst dat dit onmogelijk was. Maar net voor de Koppenberg zag ik dat het tempo wat stokte en ben ik op mijn eigen tempo naar boven gereden. Ik kwam boven met een klein gaatje en kon zo aanpikken bij de grote namen.”

Livyns moest tijdens de laatste beklimming van de Oude Kwaremont uiteindelijk de rol lossen. Hij werd nog 29ste. “Het is toch een beetje met een dubbel gevoel dat ik op mijn Ronde terugkijk. Positief, omdat ik nooit had gedacht dat ik tot de laatste keer Kwaremont bij de favorieten zou blijven. Negatief, omdat ik op het einde moest lossen en zo een mooie ereplaats de mist zag ingaan. Maar dit is de Ronde, hé. Niet de kermiskoers van Desselgem die ik vorig jaar won. Dat ik me in een wedstrijd van dit kaliber heb kunnen tonen, stemt me heel tevreden.”

Arjen Livyns verrast in Ronde:
© BELGA

Laatbloeier

Livyns is een laatbloeier. De ex-motorcrosser moest heel lang wachten op een kans bij de profs. Pas op 1 maart 2018 kon hij tekenen bij het toenmalige Veranda’s Willems-Crelan. Vorig jaar reed hij voor Roompot-Charles. Dit seizoen kwam hij voor Bingoal-Wallonie-Bruxelles uit, de ploeg waarvoor hij ook in 2021 en 2022 zal rijden. “Ik was dit jaar heel goed begonnen. Ik voelde dat ik sterker geworden was.” Een understatement vanjewelste, want in onder meer de Tour des Alpes Maritimes Haut-Var toonde Livyns dat hij bergop bij de betere renners van het peloton hoort. “Maar na de hervatting van de competitie heb ik lange tijd het gevoel had dat ik nog niet op mijn beste niveau was. Dat gevoel is er pas de laatste weken gekomen.”

Het had zelfs weinig gescheeld of Livyns had deze Ronde nooit gereden. “In een normaal seizoen zou ik hier niet aan de start gestaan hebben. Maar omdat ik de laatste weken goed op dreef was en enkele ploegmaats ziek werden, mocht ik toch meerijden. Dat is duidelijk goed uitgevallen. Ongelofelijk, hé. Drie jaar geleden moest ik nog bedelen voor een profcontract en nu reed ik de finale van de Ronde van Vlaanderen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.